Menu Zavřít

Závist je přirozená, neřeším ji

9. 10. 2006
Autor: Euro.cz

IVO LUKAČOVIČ:Ivo Lukačovič je zakladatelem firmy Seznam, která patří k nejúspěšnějším firmám na českém internetu. Má pověst dynamického člověka, který ví, co chce. Navzdory oslnivé kariéře stíhá i sokromý život a koníčky.Podnikáte už mnoho let. Baví vás to stejně jako na začátku?

IVO LUKAČOVIČ:

Ivo Lukačovič je zakladatelem firmy Seznam, která patří k nejúspěšnějším firmám na českém internetu. Má pověst dynamického člověka, který ví, co chce. Navzdory oslnivé kariéře stíhá i soukromý život a koníčky.

Podnikáte už mnoho let. Baví vás to stejně jako na začátku? Podnikám od roku 1996, ale jako podnikání jsem to nikdy nebral. Dokonce jsem v začátcích Seznamu vůbec nevěděl, co to podnikání je. Ale protože mými klienty byly firmy, musel jsem jim posílat faktury a ty jsem si sám vyráběl v grafickém programu Correl. Byla to spíš nutnost než můj záměr.

Dnes, po deseti letech, beru Seznam.cz pořád jako zážitek, který z internetu mám. Co mě opravdu nebaví, je řízení takového počtu lidí, a tak jsem tuhle práci předal svému kolegovi, který je teď nově výkonným ředitelem Seznamu.

Seznam.cz dříve neměl dostatečně silnou konkurenci. Dnes ji má? Dřív měl Seznam.cz spíš vzory, jako byly například Yahoo, který se mi v začátcích hodně líbil. Ale konkurenci opravdu ne, ani portály jako Centrum.cz nebo Atlas.cz konkurencí Seznamu nejsou. Máme čtyřikrát vyšší denní návštěvnost než Centrum, a co se týče Atlasu, tak jedna z našich služeb má zhruba takovou velikost. Takže zbývá jen Google, ale i ten například ví, že jedničkou ve vyhledávání je v Česku právě Seznam. Také business model Google je jiný než Seznamu. Navíc my jsme opravdu regionální firmou, naše služby jsou dostupné pro všechny české uživatele a hlavně jsou pro ně tak nastavené. K úspěchu patří i stres a závist. Jak se s nimi vyrovnáváte? Stres si moc nepřipouštím, snažím se nebýt workoholikem a odděluji práci od soukromí. Vůbec si myslím, že workoholik není dobrým manažerem. Není soustředěný, má toho moc a nevidí pak opravdu strategické věci. Takových lidí si moc nevážím. A závist? Ta je prostě tady u nás takovou přirozenou vlastností, že když jste úspěšný, tak ti druzí chtějí, aby vám ta vaše koza chcípla. Nedělám si z toho hlavu a spíš přemýšlím, jak se Seznam bude například lépe starat o své zaměstnance, aby měli z úspěchu firmy radost. Jak vypadá váš pracovní den? Vstávám obvykle brzy, do práce ale chodím tak na desátou. Moje kancelář je uprostřed vývojového oddělení a blízko webmasterů. Každý ke mně může přijít a řešit nějaký problém. Většinu obchodní korespondence dělám e-mailem, nemám obvykle žádné schůzky a nechodím ani na business obědy. Jsem rád v Seznamu a protože internet dosáhne opravdu všude, mám stejný přehled, jako kdybych celý den jezdil po městě a vyjednával. Kolem druhé obědvám a většinou kolem páté odcházím domů. Ještě stihnu někdy zajít se svým dvouletým synem třeba na houpačky nebo na procházku. Máte čas na rodinu či přátele?

S kamarády se pravidelně vídáme například při závodech plachetnic, které každým rokem absolvujeme na jezerech v Rakousku nebo Itálii. Taky si píšeme deníky, takzvané blogy, ve kterých čtu jejich myšlenky i aktuální změny. Ale taky jsem velice rád sám. Chodím na vandry, jenom se spacákem a karimatkou, s malou zásobou jídla a s foťákem. Nejraději mám Česko-saské Švýcarsko. Jezdím bez počítače, samozřejmě.

Ještě nějaké další záliby.?

Také létám s cesnou. Podnikl jsem v minulosti i delší lety, ale co mám syna Ondru, uvědomuji si, že to není příliš bezpečné. Na nějaký čas jsem s tím dokonce přestal.

Co zamýšlíte se Seznamem dál?

BRAND24

Na internetu jdou věci tak rychle, že je někdy nestačíte nějak dlouho předem plánovat. Určitě chci, aby se firma dál rozvíjela směrem k uživateli, aby více než reklamu nabízela firemní zápisy nebo hledání v mapách, aby měla kvalitní technické zázemí a statečně zvládla i přicházející konkurenci. S tou se budeme muset vyrovnat čestně a spravedlivě, stejně jako ona s námi.

IVO LUKAČOVIČNarodil se roku 1974, v roce 1996 založil vyhledavač Seznam.cz. V současné době je nejnavštěvovanějším portálem českého internetu. Denně s ním pracuje téměř 1,8 milionu uživatelů. Ivo Lukačovič je většinovým majitelem společnosti. V roce 2000 odkoupila 30 procent akcií švédská společnost Spray International (později transformovaná na Lycos Europe). V roce 2006 byl obrat Seznamu přibližně 730 milionů korun. V pražské centrále zaměstnává Seznam celkem 220 lidí, po celé České republice firmu reprezentuje více než 400 marketingových poradců.

**

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).