Menu Zavřít

Zátopek z Bronxu

23. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Vyhrál Američan v rakouských službách v České spořitelně

BRAND24

Jack Stack, generální ředitel České spořitelny, je nejúspěšnějším manažerem roku 2002 v České republice. Takový je výsledek ankety týdeníku EURO, v níž odpovídalo jedenáct renomovaných poradenských a auditorských společností. Každý z těchto porotců připravil seznam tří až deseti kandidátů a jména doprovodil zdůvodňujícím komentářem. Jack Stack získává titul Manažer roku týdeníku EURO jako první zahraniční manažer. Zdůvodnění všech porotců kroužila kolem jeho přínosu úspěšné transformaci České spořitelny po její privatizaci a jeho manažerského stylu, který se vyznačuje otevřeností a smyslem pro týmovou práci.
Nominováno bylo celkem 56 osobností, z nichž většina (42) získala jen jeden hlas. Sedm manažerů obdrželo dvě nominace a dalších sedm více než dvě. Ti obsadily pomyslné bedny vítězů. Zlatý Jack Stack dostal pět hlasů, stříbrný Martin Jahn (Czech Invest) čtyři a na třetím až sedmém místě se třemi hlasy a bronzovou medailí skončili Terrence Valeski (Eurotel), Tomáš Šabatka (Frantschach Pulp & Paper Czech), Jiří Michal (Léčiva), Zdeněk Burda (Skanska) a Jaroslav Míl (ČEZ).
Pro zvýšení vypovídací schopnosti jsme stejně jako v minulých letech stanovili dvě podmínky. Zaprvé porotci nesměli mezi nominovanými uvést více než jednu třetinu svých klientů. A zadruhé zveřejňován je pouze celkový výsledek, nikoliv hlasování jednotlivých porotců, a komentáře k jednotlivým manažerům zůstávají v anonymitě. Porotci byli Karel Pleva a Vladimír Lich z A.T. Kearney, Pavel Závitkovský a František Dostálek z KPMG, Petra Wendelová z Ernst & Young, Otto Jelinek z Delloite & Touche, Jan Dirk Waiboer z Boston Consulting Group, Pedro Pick a Petr Motloch z Warren Partners, Nelly Jenicek-Morisson z Roland Berger & Partners, Marek Rosenbaum, Jiří Majer z Tacoma Consulting, Karel Kříž a Jaroslav Borák z Value Added, Martin Klaus z Atkins a Mirko Křivánek z PA Consulting.
Stejný systém volby a stejná pravidla umožňují porovnat letošní výsledky s anketami s předchozími. Prvními vítězi byli Vratislav Kulhánek z Auto Škody Mladá Boleslav a Pavel Kavánek z ČSOB (1999, tehdy týdeník EURO vyhlašoval zvlášť i bankéře roku), dalšími Martin Roman ze Škody Plzeň (2000) a Andrej Babiš z Agrofertu (2001). V letošním roce ale porotci neměli pro manažerské výkony těchto mužů pochopení. Dohromady získali jen tři nominace: Babiš dvě, Kulhánek jednu, Roman s Kavánkem žádnou. Přesto se ale každý z nich díky vysokým ziskům z minulých let zatím drží mezi první sedmičkou historické tabulky Manažera roku týdeníku EURO. Nepoleví-li však někteří z úspěšných manažerů letošního roku - zejména Jack Stack a Jiří Michal - v nasazeném tempu, může brzy Vratislav Kulhánek přijít o svůj žlutý trikot. Anebo šéf Felicií, Octávií a Superbů chytne druhý dech, dostane další hlasy a své celkové vedení ještě upevní.

Nejúspěšnější manažeři čtyř ročníků
1999 2000 2001 2002 celkem
Vratislav Kulhánek 6 5 3 1 15
Jack Stack * 3 2 5 10
Andrej Babiš 1 1 6 2 10
Jiří Michal 1 3 1 3 8
Olga a Valentin Girstlovi2 5 0 1 8
Martin Roman 1 6 1 0 8
Pavel Kavánek 4 3 1 0 8
*) Ještě v České spořitelně nepůsobil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).