Menu Zavřít

Zateplení domu: nevěřte mýtům

20. 5. 2011
Autor: profit

Slyšeli jste, že po zateplení domu se v něm usadí plísně, že okna je třeba dokonale utěsnit a pěnový polystyren v izolacích se časem kamsi „vypaří“? Nic z toho není pravda.

Zateplení domu: nevěřte mýtům

Foto: Native PR

Jaro je ideálním obdobím pro zateplování budov. Odpovídajícími úpravami lze ušetřit až 50 procent energií na vytápění. Kolem tepelných izolací ale koluje řada mýtů, které majitele budov odrazují. Jedním z nich je tvrzení, že zateplením narůstá pravděpodobnost kondenzace vodní páry a vzniku plísní. Podle odborníků je tomu právě naopak. „Vnější zateplení výrazně snižuje kondenzaci vodní páry uvnitř konstrukce. Teplota obvodových stěn zevnitř je vyšší – vzdaluje se tak od teploty rosného bodu. To navíc brání i vzniku plísní. A pokud se plíseň přeci jen objeví, není to zapříčiněno vnějším zateplením,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR (organizace výrobců polystyrenu).

Podobně není pravda, že po zateplení se obvodová konstrukce příliš uzavře a dům nedýchá. Běžně používané konstrukce obvodových stěn nejsou uzpůsobeny tomu, aby zajišťovaly potřebnou výměnu vzduchu, bez ohledu na to, jestli jsou nebo nejsou zatepleny. Ve skutečnosti 95 procent výměny vzduchu zajišťují spáry v konstrukcích, netěsnosti oken, dveří a technologická zařízení, například ventilátory a digestoře. I při vnějším zateplení obvodových stěn vnitřní vrstvy konstrukce nadále reagují na změny vlhkosti vnitřního vzduchu a konstrukce dýchá.

Kam zmizela izolace

Pěnový polystyren se začal používat zhruba před půlstoletím. V jeho začátcích v roli izolačního materiálu se zrodila pověra, že z konstrukcí po čase „mizí“. Nepoužíval se totiž vždy správně. „Pěnový polystyren neodolává teplotám trvale se pohybujícím nad 70 stupňů Celsia ani působení organických rozpouštědel. Nesvědčilo mu tedy používání lepidel, která tato rozpouštědla obsahovala,“ říká Pavel Zemene. Nové izolace z polystyrenu mají podle něho životnost více než 50 let.

Jak správně postupovat při zateplování

Před samotnou rekonstrukcí je důležité provést takzvaný energetický audit, jehož výsledky pomohou navrhnout optimální energetická opatření. Dalším významným bodem je zpracování projektové dokumentace. Ta pomáhá stanovit technologický postup prací a je zároveň podkladem pro případné reklamace. Projektová dokumentace také eliminuje vznik tepelných mostů, kondenzace vodních par a řeší konstrukční detaily systému. Při zadání projektu zateplení dodavatelské firmě je také vhodné domluvit se s projektantem na jeho dozoru na stavbě. Důležité je také neopomenout zateplení střech, potřebná opatření na otopné soustavě a výměnu oken.

Majitelé domů se také často mylně domnívají, že energii nejúčinněji ušetří dokonalým utěsněním oken. V tomto případě je podle odborníků potřeba hovořit o přiměřeném utěsnění. Jakmile okna utěsníte dokonale, zabráníte sice úniku tepla, ale zároveň minimalizujete dýchání objektu a přirozenou výměnu vzduchu. A právě čerstvý vzduch je nezbytný pro bezpečnou funkci konstrukcí. Když se v obytné místnosti bude vzduch měnit pomalu, zvýší se koncentrace škodlivin v bytě. Tím narůstá riziko alergií i stavebních havárií. Nejenže pak můžete mít v bytě plíseň, ale hniloba a houby mohou vážně poškodit konstrukci celého domu.

To musím zvládnout sám

Pakliže se chystáte zateplit dům vlastními silami, dobře to promyslete a počítejte s možnými riziky. „Nejenže se tím vysoce snižuje pravděpodobnost, že bude dosaženo požadované úspory energií, ale především nikdo nezaručí, jaká bude životnost provedených prací,“ říká Milan Machatka, předseda Cechu pro zateplování budov ČR, a dodává: „To samé platí o kvalitě a bezpečnosti. Pokud přesně nevíme, jaké komponenty do zateplovacího systému náleží, těžko dosáhneme dobrého výsledku“.

BRAND24

V rámci úspor lidé někdy kombinují nejlevnější součásti z různých zateplovacích systémů a předpokládají, že i tak získají kýžený výsledek. „V každém zateplovacím systému ale působí dohromady všechny jeho složky. Tyto prvky byly odzkoušeny tak, aby co nejlépe fungovaly právě společně,“ upozorňuje Libor Urbášek, předseda Asociace výrobců minerální izolace.

Kombinací součástí různých systémů podle něho sice lze získat nějaké zateplení, bude se ale jednat jen o náhražku bez vyzkoušených a hlavně garantovaných vlastností. Největším rizikem takto sestavených „systémů“ je jejich krátká životnost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).