Menu Zavřít

Zasilatelství, nebo i doprava?

23. 1. 2006
Autor: Euro.cz

* Vlastníme živnostenský list na mezinárodní a vnitrostátní zasilatelství. S klienty máme sepsanou rámcovou zasilatelskou smlouvu. Zprostředkováváme přepravu zboží, kterou nám provádí smluvní dopravci. Ti nám následně přepravu vyfakturují. Po přijetí faktury námi je vystavená faktura na našeho klienta navýšena o naši provizi.

BRAND24

Vlastníme živnostenský list na mezinárodní a vnitrostátní zasilatelství. S klienty máme sepsanou rámcovou zasilatelskou smlouvu. Zprostředkováváme přepravu zboží, kterou nám provádí smluvní dopravci. Ti nám následně přepravu vyfakturují. Po přijetí faktury námi je vystavená faktura na našeho klienta navýšena o naši provizi. Mám následující dotaz: Kontrola ze živnostenského úřadu posoudila, že neděláme zasilatelství, ale dopravu, na kterou je potřeba koncesovaná živnost. Jenže my žádná auta nemáme! Bylo mi taktně doporučeno, ať si vyřídíme živnost na dopravu. Bohužel, protože nemáme auta, nejsme schopni doložit finanční způsobilost. Dá se najít nějaké řešení? Znám v oboru desítky firem, které provozují zasilatelství stejným způsobem.

čtenář Richard Ano, je pravda, že existuje řada firem zabývajících se zasilatelstvím, které nemají živnostenský list na nákladní silniční motorovou dopravu. Pro posouzení oprávnění živnostenského úřadu vyžadovat zřízení této koncesní listiny je nutné vyjít z popisu obsahu požadovaných živnostenských listů a z posouzení, zda přepravu zajišťujete vlastními vozidly. Zákon definuje zasilatelství jako zprostředkování přepravy věci z určitého místa do určitého místa. Přitom alespoň jedno z těchto míst (buď to, z nějž se přepravuje, nebo to, do nějž se přepravuje) musí být na území České republiky. Za činnosti s tím spojené se považují zejména uzavření smluv o přepravě věcí do dohodnutého místa určení, obstarání dokladů (náložného nebo nákladního listu), zajištění naložení a uložení zásilky, doprovod zásilky, vybavení reklamací z přepravy. Obsahem této živnosti tedy není vlastní přeprava nákladů, zastupování v celním řízení, činnost celních deklarantů a podobně. Silniční motorová doprava nákladní je naproti tomu definována jako souhrn činností, jimiž se zajišťuje přeprava věcí a zvířat silničními motorovými vozidly pro cizí potřebu, jakož i přemísťování silničních motorových vozidel samých po dálnicích, silnicích, místních komunikacích a veřejně přístupných účelových komunikacích a volném terénu. Může být provozována jako vnitrostátní nebo mezinárodní doprava, která se dále člení na dopravu provozovanou vozidly do 3,5 tun celkové hmotnosti nebo provozovanou vozidly nad 3,5 tun celkové hmotnosti. Z uvedeného vyplývá, že pokud neprovádíte sami přepravu, ale pouze ji obstaráváte u jiných dopravců, jde o zasilatelství. I s ohledem na to, že nevlastníte žádná motorová vozidla, nemůže jít proto o vlastní přepravu zboží vlastními silničními nákladními vozidly. Takovou odpovědí vám tedy doporučujeme reagovat na případné návrhy živnostenského úřadu ohledně vyřízení koncesované živnosti na silniční motorovou dopravu.  **Mgr. Ilona Kindlová, advokátka KŠD Šťovíček advokátní kancelář

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).