Menu Zavřít

Zaseknuté miliony

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

České firmy stále čekají na peníze ze zkrachovalého MF Global. Vypořádání přes Británii se vleče už pátý měsíc

Celkem 670 tisíc liber, tedy asi 19,6 milionu korun chybí českým klientům zkrachovalé makléřské firmy MF Global. Přesněji řečeno klientům britské pobočky tohoto kdysi předního obchodníka s cennými papíry, který loni doplatil na vysokou angažovanost v evropských státních dluhopisech.
Na seznamu věřitelů, který zveřejnila společnost KPMG coby zvláštní správce MF Global UK, bylo uvedeno pět českých firem. Z nich nejvíce, v přepočtu zhruba třináct milionů korun, KPMG eviduje u společnosti Colosseum. Jedna z největších brokerských firem v Česku se ale zatím k této částce vyjadřuje zdrženlivě. „Naše společnost nebyla dosud ze strany KPMG požádána o odsouhlasení svého nároku a nebyly jí předloženy jakékoli podklady, z nichž společnost KPMG vycházela při uvedení výše uvedené částky v předmětném seznamu,“ řekl předseda představenstva Colossea Jiří Šťastný. Pohledávka jeho firmy u MF Global UK se skládá z peněžních prostředků klientů i samotné společnosti. „Valná většina klientů měla otevřeny u MF Global individuální účty a jejich kompenzace probíhá samostatně,“ připomněl Šťastný.

Nervózní věřitelé

Colosseum se o své nároky už oficiálně přihlásilo. Zatím ale neobdrželo ani část peněz zpět a z odpovědí jeho šéfa je znát rostoucí nevole z průtahů. „Je zcela pochopitelné, že investoři nejsou spokojeni s dosavadním způsobem vypořádání nároků, a to nejen v případě našich klientů, jak vyplývá například z diskusí na internetu,“ poznamenal Šťastný.
Oficiální seznam asi 2500 klientů MF Global UK s kontaktními adresami a přesnými částkami se na webu ohřál jen krátce. Společnost KPMG ho raději stáhla poté, co zveřejnění listiny vyvolalo ostré protesty dotčených firem a osob. Podle dokumentu, jejž má týdeník Euro k dispozici, jsou dalšími věřiteli MF Global UK z České republiky dovozce zlata a stříbra AuPortal, obchodník s neželeznými kovy MTC Trading, likvidátor neželezných kovů Nimetal a společnost Brok-service Center, jež ovládala Galvanovnu Kopřivnice. Zástupci těchto firem se ke svým pohledávkám nechtěli podrobněji vyjádřit.
Krach MF Global postihl také společnost RSJ, která přes MF Global obchodovala ve Spojených státech. Firma Karla Janečka několik dnů neúspěšně řešila přesun obchodování na jiného brokera, řekl týdeníku Euro Bronislav Kandrík, šéf obchodování v RSJ. Některé prostředky společnosti zůstaly deponovány u konkurzního správce v USA, tam ale naštěstí vypořádání pokročilo mnohem dál než v Británii.

BRAND24

Co řeknou soudy

Mateřská společnost MF Global Holdings vyhlásila bankrot na konci loňského října s oznámením, že proinvestovala přes šest miliard dolarů do státních dluhopisů zadlužených evropských zemí. Firma zřejmě v rozporu s předpisy použila k obchodům také okolo 1,6 miliardy dolarů z účtů svých klientů. Tento postup stále šetří americké regulační instituce. MF Global se v minulosti těšila důvěře také díky svému někdejšímu šéfovi Jonu Corzinemu, jenž dříve seděl v čele bankovního gigantu Goldman Sachs.
Klienti britské odnože, MF Global UK mohou uplatnit své nároky dvojím způsobem. Buď se do konce března přihlásí u zvláštního správce nebo se zaevidují u záručního systému (Financial Services Compensation Scheme, FSCS). Toto odškodnění si však mohou nárokovat pouze fyzické osoby a malé právnické osoby (do ročního obratu jeden milion liber), kompenzace je navíc pouze do výše 50 000 liber (tedy zhruba 1,4 milionu korun).
KPMG má vydobýt pro věřitele celkem 1,8 miliardy liber. Dosud správce klientům slíbil pouze předběžnou platbu ve zhruba čtvrtinové výši vložených peněz a minulý měsíc distribuoval 31 milionů dolarů téměř dvou tisícovkám klientů MF Global UK. Jistá naděje na rychlejší vypořádání svitla poté, co se britský nejvyšší soud usnesl na důležitém verdiktu v případu zkrachovalé americké banky Lehman Brothers. Klienti, kterým banka „smíchala“ jejich peníze s vlastními investičními prostředky, mají podle soudu stejná práva jako ti, jejichž účty zůstaly oddělené. Tento precedens se týká i části klientů MF Global UK. „Máme teď trochu více jistoty, stále je tu ale mnoho šedých míst a vypadá to tak, že spoustu záležitostí bude třeba vyřešit u soudu,“ citovala agentura Reuters Richarda Heise z KPMG.
Větší štěstí mají přímí klienti makléře MF Global ve Spojených státech. Od podzimu už dostali kolem 3,9 miliardy dolarů, což odpovídá asi 72 procentům hodnoty na jejich účtech. A nedávno správce James Giddens požádal konkurzní soud o souhlas s vyplacením dalších 600 milionů dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).