Menu Zavřít

Zase jen prázdná skořápka

8. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Do konkurzní podstaty byl opět zahrnut majetek podniku

Majitelé společnosti ČKD Blansko Strojírny možná o svůj majetek přijdou. Budou si ho ale moci koupit znovu. Nový správce konkurzní podstaty společnosti Cash & Capital Josef Monsport totiž zahrnul blanenské strojírny do podstaty a v inzerátu, který zveřejnil před dvěma týdny v Hospodářských novinách, oznámil zájem „podnik společnosti ČKD Blansko Strojírny“ prodat. Pod pojmem podnik společnosti se skrývá majetkový substrát, veškerá aktiva i pasiva akciové společnosti ČKD Blansko Strojírny. Zájemci mají předložit nabídky s kupní cenou do 13. května.

Monsport v akci.

ČKD Blansko Strojírny patřily firmě Cash & Capital, která je prodala těsně před svým bankrotem. Před dvěma lety se k akciím ČKD Blansko dostala společnost Arthur, Bradley & Smith, pro kterou investici spravuje slovenská finanční skupina J&T. Na Cash & Capital byl v červnu 2002 prohlášen konkurz a její tehdejší správce Jiří Horák zahrnul blanenský podnik do konkurzní podstaty. V dubnu 2003 se akciová společnost ČKD Blansko Strojírny se správcem Horákem dohodla, že zaplatí do konkurzní podstaty Cash & Capital 73 milionů korun a za to získá svůj majetek. Tak se stalo. Z ČKD Blansko Strojírny nezbyla prázdná skořápka, Arthur, Bradley & Smith zaplatil podruhé za jeden podnik a J&T začala podnik restrukturalizovat (EURO 35/2004).
V letošním roce byl správce Horák odvolán a nahrazen Josefem Monsportem, který opět blanenský podnik zahrnul do podstaty Cash & Capital. Na základě jakých argumentů a úvah tak učinil, nechce Josef Monsport veřejně vysvětlit. K žádosti o schůzku vzkázal týdeníku EURO: „Nic nebudu komentovat, případ je velmi složitý.“ Informace týdeníku EURO potvrzují, že Monsport tvrdí, že jeho předchůdce neměl právo dané dohody s akciovou společností ČKD Blansko Strojírny uzavřít a měl majetek ČKD Blansko Strojírny zpeněžit standardním prodejem ve veřejném tendru. Advokát Josef Monsport je znám z trestní kauzy vytunelovaného podniku Liberta, v níž zastupoval bývalého ministra financí Iva Svobodu.

BRAND24

73 milionů bude málo.

Mluvčí J&T Petr Málek zaslal týdeníku EURO k případu písemné stanovisko, ve kterém stojí, že společnost ČKD Blansko Strojírny nesouhlasí se zahrnutím svého podniku do konkurzní podstaty Cash & Capital a že podala k Městskému soudu v Praze žalobu na vyloučení podniku z konkurzní podstaty. Ve stanovisku J&T je dále uvedeno, že pokud správce Monsport bude podnik ČKD Blansko Strojírny z podstaty Cash & Capital prodávat, má ČKD Blansko Strojírny zájem se výběrového řízení zúčastnit a opět získat svůj majetkový substrát.
Pokud ČKD Blansko Strojírny neuspěje s vylučovací žalobou a Josef Monsport podnik prodá, bude muset vrátit do ČKD Blansko Strojírny oněch 73 milionů korun zaplacených v roce 2003. Pointa, proč se Monsport do takovéto transakce pouští, je ukrytá v předpokladu, že nyní dostane výrazně více než těch 73 milionů. Finanční skupina J&T je přesvědčena, že blanenský podnik zhodnotila ona svojí péčí, a proto podle člena představenstva ČKD Blansko Strojírny Libora Marka v případě úspěšného prodeje zvažuje podání žaloby na správce Monsporta na vydání bezdůvodného obohacení. Věcně se bude zřejmě dožadovat vydání prémiového rozdílu mezi prodejní cenou a 73 miliony. Zda a kdy by se k této prémii dostala je nejisté.

Větrná naděje.

V loňském roce dosáhla společnost ČKD Blansko Strojírny zisku pár milionů korun při obratu 450 milionů. Ve srovnání s rokem 2003, kdy byla ve ztrátě minus 90 milionů, jde o výrazné zlepšení hospodářského výsledku. Plán pro letošní rok je podle generálního ředitele Miroslava Kloseho zvýšit obrat na 520 milionů a dosáhnout zisku alespoň deseti milionů korun. Největší potenciál je pro blanenský podnik na asijských trzích, zejména v Pákistánu, Indii, Číně, Vietnamu a na Filipínách. V České republice se nedá očekávat podstatná poptávka ani po vodních turbínách, ani po velkých obráběcích soustruzích – karuselech. Ovšem generální opravy desítky let starých turbín vodních elektráren mohou také být významným příspěvkem do hospodaření. „V České republice a na Slovensku bude letos největší událostí tendr na generálku dalšího oběžného kola dalešické elektrárny. To je zakázka za dvě stě milionů korun a dala by práci pro minimálně padesát lidí na rok,“ říká ředitel Klose.
Půlmiliardový letošní plán podle Miroslava Kloseho vycházel pouze ze tří segmentů jejich produkce: vodní turbíny, karusely a svařence. Nyní se zdá již téměř jisté, že přibude ještě čtvrtý segment - větrné elektrárny a že bude do budoucna ze všech nejvýznamnější. Pro letošní rok by mohl znamenat plus dalších více než sto milionů korun obratu a práci pro nových 70 až sto lidí. „Trh větrných elektráren není v západní Evropě ještě saturovaný, v příštích deseti letech se jich bude hodně stavět. Jeden sloup větrné elektrárny teď dosáhne již výkonu dvou megawattů, což je čtyřikrát více, než bylo donedávna běžné, a což činí tento zdroj elektrické energie i ekonomicky zajímavým,“ říká ředitel Klose.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).