Menu Zavřít

Záruční a rozvojová banka: záruky se prozatím nemění

22. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Přestože Českomoravská záruční a rozvojová banka prosazuje rozšíření programu Záruka, zatím se tak nestane. Média spekulovala o tom, že ministerstvo průmyslu a obchodu je pro. Bývalý ministr Říman to odmítl, nový se musí nejprve s podmínkami seznámit.

Autor: Martin Siebert

Záruky na provozní úvěry, které v rámci protikrizových opatření začala poskytovat Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), by podnikatelé nejraději využívali na refinancování svých stávajících úvěrů. To však program Záruka tak, jak je nyní nastavený ministerstvem průmyslu a obchodu, neumožňuje. Proto záruční banka navrhovala, aby je pro tento účel bylo možné využít. Současně chtěla program rozšířit na všechna odvětví ekonomiky. Podle některých médií ministerstvo průmyslu a obchodu takové rozšíření připravovalo. Odstoupivší ministr Martin Říman to ale popírá. „Naše zkušenosti s tímto typem záruk jsou spíš negativní, velká část z nich – v řádu desítek procent – propadla, “ řekl Říman na svém posledním setkání s novináři. Aby bylo podle něho možné program rozšířit, bylo by nejprve nutné zpřísnit podmínky, za nichž se záruky udělují, tedy především posuzování bonity klienta. Generální ředitel ČMZRB Ladislav Macka ovšem tuto informaci razantně popírá s tím, že plnění nastalo zatím pouze u jedné záruky. Nový ministr Vladimír Tošovský je zatím ve svém křesle krátce a podle svého mluvčího Tomáše Bartovského se „s podmínkami programu teprve seznamuje, takže je příliš brzo na to, aby sdělil svoje stanovisko k případnému rozšíření programu“.

Bylo by to fér

Podle generálního ředitele ČMZRB Ladislava Macky se nejvíce dotazů a doporučení ze strany firem i bank týká právě toho, zda záruky na provozní úvěr bude možné využít i na již existující úvěry. „Firmám jde hlavně o to, že banky jim ruší či zkracují objem provozních úvěrů, takže ony potřebují splatit svůj starý, již existující úvěr a na základě toho teprve získají od banky úvěr nový,“ uvedl Macka. Podle něho by bylo rozumné rozšířit jej tak, aby záruku bylo možné poskytnout i na již existující provozní úvěr. Stávající využití záruk je poměrně přesně limitováno – je omezeno na zpracovatelský průmysl, stavebnictví a vybrané IT obory, navíc záruku za provozní úvěr může ČMZRB poskytnout pouze na zásoby. „Podle mého názoru by se program Záruka měl rozšířit na všechny obory podnikání,“ říká Macka. V loňském roce podle něho téměř padesát procent žádostí o záruky přicházelo z oborů maloobchod, velkoobchod, cestovní ruch, stravování a regionální služby – především autoopravny.

BRAND24

Záruky za sedm miliard

Dosud záruční banka eviduje od podnikatelů žádosti o záruky celkem za 1,5 miliardy korun. Smlouvy má uzavřeny na 300 milionů korun. „Vyřízení žádosti trvá zhruba tři týdny, nejde tedy o to, že bychom zbylé žádosti zamítli. Pokud bude pokračovat toto tempo a rozšíří se účel, na který si lze záruku na provozní úvěr vzít, za celý rok jsme schopni poskytnout dvojnásobek záruk než loni, tedy sedm miliard korun,“ říká Macka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).