Menu Zavřít

ZAPOMENUTÁ FAKTA

20. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Transformace

Jeden z nejvýraznějších představitelů nejmladší generace českých ekonomů, generace, která se vylíhla teprve v devadesátých letech, ovšem dnes se již velmi sebevědomě dere do popředí. Tak mluví o Martinu Loužkovi, autorovi publikace „Za pomenutá trans- formace , ekonom Václav Klaus. Právě k jeho krevní skupině autor také bezpochyby patří. Nezapírá to. A nezapře to ani jeho publikace vydaná Centrem pro ekonomiku a politiku. To se zřejmě postupně stává úrodným prostředím pro liberální ekon omy schopné diskuse i s těmi, kteří mají názor odlišný.

Spis si nadměrné ambice nekladl: zabývá se jen několika - byť zásadními - jevy, které se v posledních dvou třech letech asi nejvíce veřejně vytyčují ve více či mé- ně zdařilých úvahách o důvodech ekonomické recese v České republice a jež lze velice povrchně shrnout pod společný titulek Nepovedená transformace. Autor se zabývá restrukturalizací makro i mikrosféry, privatizací, kapitálovým trhem, příslušnou legislativou. Vzhledem k jeho liberálnímu pohledu závěry nepřekvapují. Podstatné však je, že když například tvrdí, že restrukturalizace v České republice navzdory mnoha proklamacím není o nic pomalejší než v ostatních tranzitivních ekonomikách, dokládá své tvrzení věrohodným faktografickým materiálem.

BRAND24

Loužek ve své publikaci Ameriku neobjevil, ale přinejmenším shrnul určitá data, která výrazně zpochybňují rétoriku typu zpackané privatizace či zamrzlé transformace. Stojí za to si tato fakta uvědomit, tím spíše, že ve svém celku český tisk - ať už z frajeřiny, nepozornosti či neinformovanosti - o nich spíše mlčí.

Martin Loužek: Zapomenutá transformace, CEP, 120 stran.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).