Menu Zavřít

Zapomeňte na nepříjemný rok

1. 9. 2008
Autor: Euro.cz

ZDANĚNÍ NÁKLADŮ NA ÚVĚR - Ministerstvo financí připravilo novelu, která ruší zejména malými firmami kritizované limity pro daňovou uznatelnost úroků z podnikatelských úvěrů. Návrh v předkládané podobě přitom počítá se zpětnou účinností. Nepříjemný letošní rok tak půjde účetně zapomenout. Pokud ovšem poslanci nerozhodnou jinak.

Letos firmám silně zamotal hlavu nový zákon o dani z příjmů. Ten kromě jiného nastavil přísné limity pro možnost daňově si uplatnit náklady na úvěr, tedy především úroky z podnikatelských úvěrů. Na základě silných protestů firem i odborných poradců ministerstvo financí již letos v květnu slíbilo vypracovat novelu, která by přísné limity zmírnila.

Tuto novelu již schválila vláda a poté, co ji projednají poslanci, by měla nabýt účinnosti příští rok v lednu. V prvním čtení by ji poslanci měli projednat poslední týden v září. „Předpokládám, že bude na programu řádné zářijové schůze Poslanecké sněmovny,“ potvrzuje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Je to na poslancích

KDO JSOU SPŘÍZNĚNÉ OSOBY

• osoby přímo nebo nepřímo se podílející na základním kapitálu (nebo hlasovacích právech) více než 25 procenty

• jedna osoba podílející se na vedení nebo kontrole jiné osoby

• osoba ovládající a ovládaná

• osoby blízké a podobně

Přísnější limity byly součástí první fáze vládní rozpočtové reformy, účinné od letošního ledna. Měly být nástrojem proti nešetrným daňovým optimalizacím, zejména mezi mateřskými a dceřinými firmami. Jenže toto opatření nepřiměřeně tvrdě zasáhlo především menší a střední podniky, které získávají na trhu úvěrové peníze dráž než velké společnosti. Z celkem pěti nastavených limitů byly nejvíce kritizovanými dva – pro daňovou uznatelnost úroků z úvěrů a pak takzvaný test minimální kapitalizace vypočítávaný pro výši kapitálu společnosti ve vztahu k objemu úvěrových peněz poskytnutých nespřízněnými firmami. Oba limity novela ruší. A navíc bude možné uplatnit jejich zrušení zpětně, tedy již od ledna 2008.

„Přechodná ustanovení v rámci novely umožňují, aby obě dvě rušená kritéria nemusela být uplatněna již od 1. ledna 2008. Učinit tak mohou všechny podniky, pro které je to výhodné. Bude to tedy znamenat, jako by zákonně ani neexistovala,“ vysvětluje daňový expert PricewaterhouseCoopers Zenon Folwarczny. Nyní záleží především na poslancích, zda tuto možnost z novely zákona nevyškrtnou. Podle některých informací je část poslanců ODS proti retroaktivitě platnosti novely.

V mezích zákona

„Bude-li novela opravdu přijata, nejednalo by se o nepřípustnou retroaktivitu,“ říká Daniel Weinhold, partner právní kanceláře Weinhold Legal. Daňová přiznání za zdaňovací období roku 2008 by se totiž podle jeho slov podávala až poté, co by novela vstoupila v platnost, přičemž pro dotčené subjekty by to navíc byla změna pozitivní.

Limit pro výši úroků z bankovního úvěru, které si firmy mohou dát do nákladů, je nyní stanoven absolutním číslem, a sice součtem sazby PRIBOR plus čtyři procentní body, což aktuálně představuje úrok kolem osmi procent. Úroky nad tuto úroveň si firmy podle dnes platných zákonů nemohou dát do nákladů. Paragraf 25, písmeno w příslušného zákona se tak stal noční můrou řady menších a středních firem. Novela jej má zcela zrušit.

Pozor na „příbuzné“

Druhý novelou zmírněný limit se týká výše kapitálu firmy ve vztahu k objemu úvěrových peněz. Limitována je výše samotného úvěru. Ve vztahu ke spřízněným osobám nesmí být větší než dvojnásobek vlastního jmění společnosti. Ve vztahu k nespřízněných firmám, tedy především bankám, nesmí být větší než šestinásobek (letos), respektive čtyřnásobek (od roku 2009) vlastního jmění. Úroky z úvěrů nad tyto limity tedy dnes nemůže firma uplatnit jako daňově uznatelný náklad. Novela má zrušit limity stanovené pro nespřízněné firmy. Ponechává však v platnosti limity vztahující se na úvěry poskytnuté spřízněnými osobami, včetně případu, kdy spřízněná firma ručí za úvěr či půjčku. Tedy například matka za bankovní úvěr poskytnutý dceřiné firmě.

Faktoring a leasing bez problémů

Úrokové limity nebyly tak přísné vůči faktoringovému financování a leasingu. Oba typy dluhového financování vyšly z reformy veřejných financí s méně odřenýma ušima než bankovní úvěry. Pro firmy se z hlediska daňové uznatelnosti stalo financování přes faktoring a leasing výhodnější variantou peněz na dluh než úvěr od banky či půjčka od spřízněné firmy.

BRAND24

Jak je to s úroky u faktoringu? Finanční náklady za faktoring jsou dvousložkové, a sice finanční úrok a poplatek faktora. Na poplatek pro faktoringovou společnost se nové limity nevztahují, na finanční úrok ano. Ovšem vzhledem k tomu, že finanční úrok za faktoringové financování se pohybuje velmi blízko ceně, za kterou se faktor refinancuje u bank, bývá tato částka v rámci omezení PRIBOR plus čtyři procentní body, a klienti faktoringových firem tak většinou nepřekročili hranici pro daňovou uznatelnost finančních nákladů z faktoringu.

Ještě lépe dopadl leasing. Z hlediska daňové uznatelnosti placeného leasingového nájmu jsou leasingové produkty v největší výhodě. Nájemné leasingu si firma může dát do nákladů celé, přísné limity se na něj nevztahují. V každém případě by novela zákona u faktoringu i leasingu měla od ledna 2009 platit stejně jako pro bankovní úvěry, a rovněž zpětně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).