Menu Zavřít

Záplavová politika

21. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Strany se dosud nenaučily pracovat s emocemi tak, aby z nich vytěžily volební úspěch

Naše praprababičky by asi řekly: Pánbůh už se na ten rumrajch nemohl dál dívat a ztrestal vás povodní. Jako před třinácti lety se převalila Moravou a způsobila sice menší, leč opět veliké škody na majetku a na duších tisíců lidí. Situaci ihned začalo vyhodnocovat i ministerstvo vnitra, neboť v postižených oblastech mohly záplavy zasáhnout do organizace sněmovních voleb, jež jsou přede dveřmi. Záplavy a to, co se kolem nich dělo a děje, se ale mohou promítnout i do výsledků voleb, a to nejen v zaplavených oblastech, kde asi klesne volební účast. Jistě si na ty záběry z konce léta 2002 vzpomenete: Německem se valila povodňová vlna a kancléř Gerhard Schröder v holinkách objížděl zaplavené obce. Má se za to, že SPD díky Schröderovým holinkám posléze vyhrála volby, byť se s tím nepočítalo, a on zůstal kancléřem. Jeho recept však neradno mechanicky opakovat. Proč?
V situacích, jakou je povodeň, záleží podle politoložky Vladimíry Dvořákové na tom, jak rychle politici zareagují a jsou-li vnímáni jako citliví k lidem, kteří se dostali do problémů. Pro politika je to prý vlastně ideální příležitost, jak předvést, že pečuje o starosti běžných, normálních lidí. Dodejme, že je to ale příležitost značně riskantní. Politik to nesmí „přepísknout“ a vyvolat ve veřejnosti dojem, že neštěstí druhých využívá k tomu, aby se v působivých kulisách producíroval před kamerami a mikrofony. Právě značná míra skepse ke zdejším „zavedeným“ politickým stranám a jen průměrná a podprůměrná popularita většiny českých politiků dávají tušit, že „schröderovskými holinkami“ by český politik našince spíše naštval, než aby získal jejich hlasy. České politické strany se navíc dosud nenaučily pracovat s emocemi tak, aby je měly pod kontrolou a vytěžily z nich volební úspěch. Učinily moudře, když neriskovaly a neuchýlily se k teatrálním gestům na pozadí s běsnícím živlem.
Co ale udělaly, a též správně, bylo to, že ve třech nejohroženějších moravských krajích přerušily volební kampaň. „Lidé mají jiné starosti, vodu v botách a plné ruce práce. Obtěžovat je politikou je teď s odpuštěním blbost,“ domnívá se předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Tím se ale jeho a další strany připravily na Moravě o vyvrcholení předvolební kampaně. Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, kterou si vynutili ČSSD, KSČM, zelení a lidovci na 27. květen, poslední den před volbami, vyvrcholením kampaně nebude, poněvadž agresivních výlevů a agitačních exhibicí se za poslední rok odehrálo ve sněmovně tolik, že další várka už těžko koho zaujme, neřku-li aby změnila jeho volební rozhodnutí. Získat další voliče by ale v prvé řadě na Moravě potřebovala pravice, za levicí zde výrazně pokulhávající. Jenomže jak, když ODS a TOP 09 se ve sněmovně projevují až na výjimky matně a v postižených moravských krajích mohou nabídnout solidárně na Vsetínsko se přemístivšího Petra Nečase a něco pracovitých starostů, ale rozhodně méně než ČSSD.
Nemáme teď na mysli 1,2 milionu korun z kasy Lidového domu a 120 tisíc vybraných navíc poslanci ČSSD na pomoc postiženým; vzhledem k asi padesátinásobně vyšším nákladům Paroubkovy strany na volební kampaň je její povodňová sumička opravdu jen symbolická. Převaha a výhoda ČSSD spočívá v něčem jiném: v tom, že koncovky volební kampaně se na Moravě ujali její mocní a aktivní krajští hejtmani v čele s jihomoravským Michalem Haškem, šéfem Asociace krajů ČR. Navzdory hospodářské krizi chtějí od vlády záruky, že se v příštích letech nebude šetřit na protipovodňových opatřeních. Po povodni v červenci 1997 se na nich šetřilo i v čase prudkého ekonomického růstu, ale třeba si Jiří Paroubek, stane-li se příštím premiérem, s prevencí povodní poradí lépe než Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross a Mirek Topolánek dohromady.
Hašek ale také chce zákonnou úpravu, jež by znemožnila jednotlivcům blokovat protipovodňové stavby, k čemuž došlo například v Troubkách zdevastovaných povodní v létě 1997 a znovu zatopených minulý týden. A nedosti na tom! Hašek totiž souhlasí s prezidentem Václavem Klausem, že finanční příspěvek by neměli dostat lidé, kteří postavili či zrekonstruovali dům v záplavové oblasti, byť jim ho tamtéž zničila některá z minulých povodní. Pochvalme hejtmana a aspiranta na ministra Haška, že ač je před volbami, hlásí se i k věcem nepopulárním a část příznivců ČSSD tím může vystrašit. I jeho coby významného politika ČSSD se ale týká prezidentovo vybídnutí, aby si sociální demokraté rozmysleli, co vlastně chtějí, neboť „stát si nepochybně nemůže dovolit včera zvýšit mateřskou a zítra zase zvýšit peníze na protipovodňová opatření“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).