Menu Zavřít

Zaplatíte za kontrolu hromosvodu dvakrát?

29. 9. 2008
Autor: Euro.cz

REVIZE ELEKTROTECHNOLOGIÍ - Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá vyhlášku, která může změnit pravidla kontroly některých elektrických zařízení.

Vedle soukromých revizních techniků by je kontroloval také stát. Soukromníci protestují – založili na obranu profesní asociaci a dokonce podali trestní oznámení pro podezření z korupce.

Používá vaše firma elektrotechniku? Pokud ano, ovlivní ji s velkou pravděpodobností nová vyhláška, kterou chystá ministerstvo práce a sociálních věcí. Ta mimo jiné předpokládá, že elektrická zařízení I. třídy by kontrolovaly státní úřady. Jde o obrovské množství elektrotechniky, od hromosvodů až třeba po vybavení vodní elektrárny.

Spojíme se proti úřadům

KOHO SE KONTROLY TÝKAJÍ

Podle připravované vyhlášky by státní instituce kontrolovaly elektrická zařízení I. třídy, tedy asi 90 procent všech elektrických technologií. To představuje obrovskou škálu strojů či elektroinstalací v mnoha oborech. Zejména jde o veškeré elektrárny – vodní, plynové, tepelné, větrné. Všechny chemické podniky, čerpací stanice, celý zbrojní průmysl. Také potravinářský průmysl, zásobníky obilí, mlýny. Textilní průmysl, částečně papírenství, konzervárenský průmysl. Čističky odpadních vod, vodárny, slévárny či drátovny. Tyto kontroly potřebují také nemocnice a polikliniky, ale i hotely, větší ubytovny, menzy, divadla, kina, školy. Jinak řečeno, jde o zakázky napříč celou ekonomikou, tudíž o velký objem peněz.

Dosud tato zařízení kontrolovali soukromí revizní technici. Ti se proti chystané vyhlášce bouří. Podle nich chce stát vstupovat do služeb, které by měl správně zajišťovat soukromý sektor. Podle revizních techniků by se navíc podnikatelům zbytečně zvedly náklady na kontrolu elektrotechnologií, protože je podle nové vyhlášky budou muset nechat prověřit dvakrát. „Pokud firma zařízení vlastní, vyhláška nařizuje zaplatit za jedno prověření reviznímu technikovi a následně odhadem až čtyřnásobek poplatku státní instituci,“ říká revizní technik Karel Baborský. Firmám by tak – v závislosti na typu kontrolovaného zařízení – stouply náklady i o mnoho tisíc korun. „Musím s lítostí konstatovat, že jsou dotčeny všechny podniky zabývající se montáží elektrotechnologie,“ pokračuje Baborský. Ten má podezření, že za novou vyhláškou by mohl být tlak některých úřadů, které se chtějí dostat k lukrativnímu zdroji příjmů. Podal proto trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z korupce a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Nespokojení živnostníci se také rozhodli sjednotit svůj postup proti vyhlášce a založit profesní Asociaci revizních techniků. Toto oborové sdružení dosud na českém trhu chybělo. Ustanovující dokumenty budou v nejbližších dnech postoupeny ministerstvu vnitra.

Úřad: náklady firmám nevzrostou

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je předčasné o důsledcích této vyhlášky hovořit. „Je v připomínkovém řízení, není hotova a řada věcí v ní obsažených se ještě bude měnit,“ upozorňuje Jiří Sezemský, vedoucí tiskového oddělení ministerstva. „Je však vyloučeno, aby tato vyhláška znamenala v konečném důsledku zvýšení administrativní náročnosti nebo nákladů pro podnikatele,“ říká Sezemský. Pokud by podle nové úpravy stát dozoroval elektroinstalace, hlavní podíl na kontrolách by měl s největší pravděpodobností Institut technické inspekce. Jeho zřizovatelem je právě ministerstvo.

BRAND24

Revizní technik Karel Baborský má pochybnosti o tom, zda institut zajistí kvalitní službu. „Nechci domyslet a ani odhadovat, jak se prodlouží čas spuštění do trvalého provozu u elektrotechnologie, kterou bude osvědčovat tento státní institut. Ta nespokojenost bude nepředstavitelná. Bude docházet ke stížnostem, korupci a jiným praktikám,“ domnívá se Baborský.

Vzhledem k tomu, že vyhlášku vydává ministerstvo, nepůjde do sněmovny ani Senátu ke schválení. V připomínkovém řízení bude pouze zaslána k notifikaci do Evropské komise a dalším členským státům Unie. Revizní technici se proto obávají, aby nebyl v tichosti schválen předpis, který by podle nich mohl v konečném důsledku poškodit podnikatele.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).