Menu Zavřít

Zaorálek zavádí agrodiplomaty. Zamíří do USA, Ruska či na Ukrajinu

1. 6. 2014
Autor: Tomáš Novák, Euro

Být diplomatem nutně neznamená dostávat úkoly z ministerstva zahraničí. Na české zastupitelské úřady chce posílat své lidi také ministerstvo průmyslu a obchodu. A brzy k nim přibude ještě třetí úřednická skupina – „zemědělci“. Ministerstvo zemědělství totiž uzavřelo dohodu s ústředím české diplomacie, na jejímž základě začne na vybrané ambasády ve světě vysílat jako posily své agrární experty.

„Budeme přijímat zemědělské odborníky tam, kde je to třeba, protože takové experty nejsme schopni si vygenerovat sami. Počítáme s tím, že je začleníme do struktury ambasád,“ potvrdil týdeníku Euro ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s tím, že agrární vyslanci by měli nejprve projít diplomatickým školením. „Rámcová dohoda již existuje a jde o šest až sedm vytipovaných zemí,“ dodal. Konkrétní ambasády ministerstvo zahraničí zatím prozradit nechce s tím, že projekt bude brzy představen.

Podle informací týdeníku Euro ale půjde o lokality, které jsou označeny jako perspektivní pro agrární export. Jsou mezi nimi například Rusko, Ukrajina, USA nebo některé asijské státy. Ministerstvo zemědělství pak na dotazy zaslané v závěru minulého týdne nebylo schopné odpovědět. Lidé, kteří mají agendu spolupráce s Černínským palácem na starost, mají prý pracovní povinnosti mimo republiku.

Česko mělo až doposud jediného nefalšovaného zemědělského diplomata, a to ve stálé misi při EU. Inspirace je ale možné hledat u našich sousedů. Velkým vzorem pro projekt agrodiplomatů jsou třeba Rakušané, kde zástupce zemědělců ve funkci atašé působí v sedmi zemích. Agrodiplomaty má také Maďarsko, Německo nebo Francie.

Zdaleka největší sítí pak disponují Američané, kteří mají na dvě stovky zemědělských vyslanců v rámci ambasád v několika desítkách zemí po světě. Oficiálně jde o pobočky Foreign Agricultural Service. Ta pražská, která má za cíl nejen vyhledávat distributory a dovozce, ale i lobbovat u české vlády, je řízena z Varšavy.


Čtěte také:

Zelená nafta se vrací, zemědělci dostanou 1,3 miliardy

Českému zemědělství se loni dařilo nejlépe za posledních deset let

BRAND24

Sto dní v úřadě: Ministr zemědělství Jurečka se rád chlubí. A občas lže

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).