Menu Zavřít

Založení firmy v Maďarsku

26. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Společnost vzniká zápisem do obchodního rejstříku. Svou činnost však může zahájit v předstihu - již po podpisu společenské smlouvy právníkem a po předložení žádosti o zápis do rejstříku.

Nezbytné dokumenty pro zápis do rejstříku jsou:

- společenská smlouva spolupodepsaná právníkem, - notářsky ověřené podpisové vzory reprezentantů podniku,

- doklad o složení podílů zákládajících členů na bankovním účtu (vyžaduje-li to zákon),

- prohlášení výkonného ředitele, že zakládající členové složili své podíly na základním kapitálu odpovídající formou,

- doklad, že společnost zaplatila poplatky ve výši 2 % akciového kapitálu a částku za zveřejnění v oficiálním věstníku. Samostatní podnikatelé mohou začít vyvíjet činnost po obdržení podnikatelské licence, kterou vydává příslušný odbor radnice nebo místního úřadu. Žádost musí být podána na speciálním formuláři. K němu podnikatel přikládá následující dokumenty:

- prohlášení o neexistenci překážek k výkonu podnikatelské činnosti (např. neexistence daňových dluhů a podobných závazků),

- doklad o trestní bezúhonnosti podnikatele,

- dokument obsahující údaje nutné k přidělení DIČ,

BRAND24

- vyžaduje-li to zákon, tak i doklad o získané kvalifikaci nebo další licence od příslušných úřadů.

Podnikatelé se mohou zaregistrovat jako „společnosti jednotlivce“. Takové společnosti však nejsou právnickými osobami. Zasláním žádosti o udělení licence k podnikání na příslušný odbor místního úřadu a podáním žádosti o registraci v rejstříku splnil podnikatel všechny náležitosti k registraci pro daňové a statistické účely. Obchodní soud nebo příslušný odbor místního úřadu informuje podnikatele o jeho DIČ, číslu účtu pro platby sociálního pojištění a statistickém čísle. Vyžaduje-li zákon další náležitosti (povolení, licence) k provádění podnikatelské činnosti, nesmí být činnost zahájena před splněním všech podmínek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).