Menu Zavřít

Žaloba na zaměstnavatele vyjde pouze v pětině případů

4. 10. 2010
Autor: profit

Nečekaná výpověď ze strany zaměstnavatele vždy překvapí. Zvláště vposlední době takových případů přibývá. Žaloba na bývalého zaměstnavatele,motivovaná vidinou vyhraného sporu a pokořením bývalého šéfa, bývá častoureakcí. Podle Unie podnikových právníků však není procento vyhraných sporůzaměstnanci zdaleka tak optimistické, jak se o něm v posledních týdnechmluví.

Autor: archív Profit

„Ze zkušenosti musím shrnout, že úspěšnost zaměstnanců ve sporech vedených vůči naší společnosti nebyla za poslední léta příliš velká. Firmy ve spolupráci se svými právníky těmto situacím důsledně předcházejí a výpovědi pečlivě zvažují,“ potvrzuje odborník na pracovní právo Pavel Bejšovec z Unie podnikových právníků.

BRAND24

Podle prezidentky Unie podnikových právníků Marie Brejchové se neplatné rozvázání pracovního poměru se zaměstnancem zaměstnavatelům značně prodraží. „V poslední době stoupá význam prevence při poskytnutí právní služby, kterou je zaměstnavateli schopen poskytnout jen podnikový právník. Ze zkušenosti počítáme, že vítězstvím zaměstnance končí pouze asi pětina sporů,“ dodává.

Dříve se soudy častěji přiklonily právě na stranu propuštěného zaměstnance, dnes už se na takový přístup spoléhat nelze. „Projevila se určitá objektivizace rozhodování soudů v pracovněprávních sporech. Soudy, především okresní, tradičně stranily zaměstnancům na úkor zaměstnavatelů, zejména větších společností,“ vysvětlil Bejšovec. „Soudy v poslední době postupují jednotněji a věnují větší pozornost již existujícím rozhodnutím. Chtějí se vyhnout revizi svých rozhodnutí u soudů vyššího stupně,“ dodala Brejchová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).