Menu Zavřít

Zákon proti OMV

11. 10. 2007
Autor: Euro.cz

MOL

BRAND24

Maďarský parlament přijal minulý týden zvláštní zákon, který má zabránit rakouské OMV nepřátelské převzetí maďarského petrochemického koncernu MOL. V zákoně je stanovena povinnost pro každého investora zajímajícího se o vstup do společnosti MOL, aby si předem zajistil souhlas akcionářů. Rozhodující slovo mezi současnými akcionáři přitom mají manažeři společnosti a maďarská vlády, kteří rozhodně nesouhlasí s tím, aby se rakouskému konkurentovi OMV podařilo MOL ovládnout.
Komisař EU Charlie McCreevy okamžitě po hlasování v maďarském parlamentu zahájil vyšetřování, zda tento zákon není v rozporu s pravidly Evropské unie o volném pohybu kapitálu. Zákon, který se kromě firmy MOL týká i dalších společností se státní účastí (třeba vodárny), musí ještě podepsat maďarský prezident László Sólyom.
Šance OMV - největšího ropného a plynárenského koncernu ve střední Evropě -, že převezme MOL, kde již vlastní více než dvacet procent akcií, se tak blíží k nule. Šetření evropskými komisaři a případně následný spor Maďarska s Evropskou komisí se totiž může táhnout roky a tak dlouho OMV svoji akviziční horečku sotva udrží. Během té doby již také může být jasné, zda za OMV již nestojí ruský kapitál.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).