Menu Zavřít

Základní změny v leasingu

28. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Máte nebo si chcete pořídit automobil na leasing? N evíte, co se v této oblasti po 1. 5. 2004 změnilo díky novele zákona o dani z přidané hodnoty? Přinášíme přehled nejdůležitějších změn:

ZVÝŠENÍ DPH

Od 1. května 2004 spadá finanční leasing do základní sazby daně z přidané hodnoty. Znamená to, že se již na tuto službu nebude vztahovat snížená sazba daně 5%, ale 19%. Nejedná se však o zvýšení daně z ceny vozu, pouze se zvyšuje daň z finanční služby.

FINANČNÍ LEASING

Jestliže jste již smlouvu uzavřeli před uvedením zákona o DPH v platnost a automobil byl uveden do provozu, pak nemá nový zákon na smlouvu žádný vliv. Veškeré další splátky by měly zůstat nezměněny. Platný by měl zůstat původní splátkový kalendář.

OPERATIVNÍ LEASING

Po 1. květnu zde došlo ke snížení sazby daně z přidané hodnoty. Tato služba byla již v minulosti zařazena do sazby základní a ta se nyní snížila z 22 % na 19 %. Změnu chtějí některé leasingové společnosti promítnout do nových splátkových kalendářů.

POŘÍZENÍ AUTOMOBILU NYNÍ - ZMĚNY SAZEB DPH

Budete si v nejbližší době pořizovat nový automobil na leasing? Pak se vás bude dotýkat sice nižší sazba DPH o 3 % (tj. z 22 % na 19 %), ale vyšší sazba za finanční služby (z 5 % na 19 %).

SMLOUVA PŘED VS TUPEM DO EU, AUTOMOBIL AŽ PAK

V případě, že jste si uzavřeli smlouvu na finanční nebo operativní leasing před datem 30. 4. 2004, ale automobil jste si do té doby nepřevzali, pak vám snejvětší pravděpodobností leasingová společnost překalkuluje splátkový kalendář.

ODPOČET DPH

Plátce daně si po vstupu do Evropské unie bude moci uplatnit pouze odpočet daně u leasingových splátek na užitkové automobily. U všech ostatních odpočet uplatnit nelze.

PODNIKATEL-FYZICKÁ OSOBA

Jste-li podnikatel, budete muset předložit nejenom občanský průkaz, ale i doklad o registraci a živnostenský list nebo koncesní listinu nebo doklad o přidělení IČO nebo doklad o registraci. K dokladům, které předložíte, si pořiďte i kopie. Ty zůstanou leasingové společnosti. Jistě byste také neměli doma zapomenout výpis z účtu a daňové přiznání.

ZÁSTUPCE FIRMY (PRÁVNICKÉ OSOBY)

Jestliže budete jednat za právnickou osobu, je potřeba nejdříve předložit oprávnění k uzavření leasingové smlouvy spolu s občanským průkazem. Společnost bude jistě zajímat stav účtu u banky, výkaz zisků a ztrát, rozvaha (nesmí být starší šesti měsíců) nebo přiznání k DPH za poslední 3 měsíce.

CONTENT24

SOUKROMÁ OSOBA

Chcete-li si žádat o leasing a jste zaměstnanec, pak si tedy připravte OP spolu s druhým dokladem totožnosti (řidičský průkaz, pas, rodný list). Dále po vás bude leasingová společnost požadovat potvrzení o výši čistého měsíčního příjmu potvrzeného od zaměstnavatele a souhlas manžela/manželky s uzavřením leasingové smlouvy. U cizinců se vyžaduje povolení k pobytu. Veškeré originály je potřeba předložit spolu s kopiemi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).