Menu Zavřít

Zákaz dětské práce

8. 11. 2004
Autor: Euro.cz

VAŠE OTÁZKY Jak je to se zákazem dětské práce, který prý začal nedávno platit? Lze děti používat na módních přehlídkách a k fotografování pro reklamní účely?

**VAŠE OTÁZKY

BRAND24

Jak je to se zákazem dětské práce, který prý začal nedávno platit? Lze děti používat na módních přehlídkách a k fotografování pro reklamní účely?

Zákaz práce dětí obsahuje nový zákon o zaměstnanosti, který vstoupil v účinnost 1. října letošního roku. Podle § 121 se dítětem rozumí fyzická osoba mladší 15 let, nebo i starší 15 let, pokud nemá ukončenou povinnou školní docházku (a to až do doby jejího ukončení). Dosud taková právní úprava neexistovala. Cílem je zejména chránit zdraví a bezpečnost dětí. Dítě může vykonávat pouze uměleckou, kulturní, sportovní a reklamní činnost, jen jestliže je tato činnost přiměřená jeho věku. Zároveň pro něj nesmí být nebezpečná a nesmí bránit jeho vzdělávání, docházce do školy nebo účasti na výukových programech. Nemůže poškozovat jeho zdravotní, tělesný, duševní, morální nebo společenský rozvoj. Tuto činnost lze vykonávat jen na základě jednotlivého povolení vydaného pro určité dítě a určitou činnost. Zmíněného povolení není potřeba, pokud se jedná o zájmovou činnost dětí ve školách, školských zařízeních, ústavech sociální péče apod. a dítě za vystoupení nedostane žádnou peněžní odměnu. Povolení k činnosti vydává úřad práce v místě trvalého bydliště dítěte. Písemnou žádost o povolení podává jeho zákonný zástupce (nebo jiná osoba odpovědná za výchovu dítěte). Na žádosti je nutné vyjádření provozovatele činnosti a praktického lékaře pro děti a dorost. Dítě do šesti let věku může tuto činnost vykonávat maximálně dvě hodiny denně a maximálně deset hodin týdně, dítě ve věku od 6 do 10 let maximálně tři hodiny denně a maximálně patnáct hodin týdně, dítě ve věku od 10 do 15 let maximálně čtyři hodiny denně a maximálně dvacet hodin týdně. Jakákoliv činnost je však dětem zakázána v noci, konkrétně době od 22. do 6. hodiny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).