Menu Zavřít

Zájemci už krouží nad sklárnami

17. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Pět investorů projevilo zájem o odkoupení skláren Kavalier a Crystalex

Několik investorů již projevilo zájem o sklárny Crystalex Nový Bor a Kavalier z krachující skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). „Financující banky se dohodly, že společnost PricewaterhouseCoopers bude hledat investory pro jednotlivé výrobní podniky. Již se přihlásily dvě významné sklářské firmy a tři finanční investoři,“ sdělil zdroj týdeníku EURO. Konkrétně jde o německou společnost Schott, indicko-americkou firmu Borosil a o investiční fondy Advent, Marathon a Bavaria. Návštěvy potenciálních investorů ve sklárnách začaly již minulý týden. Společnost PricewaterhouseCoopers bude kromě organizace prodeje firem v moratoriu evidovat i případné zájemce o sklárny ve Světlé nad Sázavou a v Poděbradech. Zúžený výběr zájemců o Crystalex Nový Bor a o sklárny Kavalier by měla věřitelským bankám předložit do šesti týdnů.

Jiná cesta není

Největší zájem je dle zdrojů týdeníku EURO o společnost Kavalier kvůli jejímu výrobnímu programu skleněných trubic, které se používají například do solárních panelů. Prodej Kavalieru a Crystalexu bude zejména záležet na přístupu věřitelských bank. Obě společnosti totiž sice mají kladný provozní hospodářský výsledek (EBID), ale obrovské dluhy je stahují do zoufalé platební neschopnosti.
Skupina Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus není schopna splácet zhruba čtyřmiliardový dluh z privatizačního období. Firmám chybí i provozní kapitál, protože konsorcium financujících bank jej odmítlo poskytnout. Jediným řešením proto je rozprodej skupiny po jednotlivých fabrikách, spojený s ochotou věřitelských bank odepsat významnou část úvěrů, které skupině poskytly. Jiná cesta není.
„Banky si již uvědomily vážnost situace. Nyní věřím, že řešení nalezneme,“ řekl týdeníku EURO zdroj z vedení BCT. V minulých třech letech, kdy pro řešení problematického finančního stavu Crystalexu a Porcely byly mnohem lepší podmínky, si někteří členové bankovního sektoru vážnost situace zjevně nepřipouštěli.
„Loni Citibank zablokovala dohodu se společností Bancroft. Tehdy jsme mohli za pohledávky za skupinou BCT dostat 85 procent. Citibank však slibovala stoprocentní přefinancování. Tehdy určitě Bancroft nepočítal s takovým zhodnocením české koruny, jakého jsme za uplynulý rok byli svědky. A dnes je určitě šťastný, že se obchod neuskutečnil,“ řekl týdeníku EURO bankéř jedné z věřitelských bank.

Komplikované řešení

Krach společností ze skupin Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus sice nemá příčinu v současné globální finanční krizi, nicméně kvůli ní je řešení situace těchto firem mimořádně komplikované. Věřitelské banky budou nuceny odepsat většinu ze čtyřmiliardové pohledávky. Sedmi tisícům zaměstnanců z této skupiny hrozí nejen to, že přijdou o práci, ale také že za již odvedenou práci nedostanou zaplaceno. Zaměstnanci firem Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou a Sklárny Bohemia v Poděbradech nedostali zářijové mzdy a pracovníci Karlovarského porcelánu obdrželi jen 70 procent svých platů.

BRAND24

Chronologie úpadku

18. září – ČEZ kvůli nespláceným dluhům na hodinu přerušil dodávky elektrické energie závodům Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus (PP). 19. září – Městský soud v Praze zahájil na žádost vedení firmy insolvenční řízení s PP. O tři dny později podnikl stejný krok i v případě BCT. Vedení obou firem v té době neúspěšně jednalo s bankami o možnostech restrukturalizace a řešení problémů s nedostatkem provozního kapitálu.
23. září – V poděbradských Sklárnách Bohemia, které patří pod BCT, se přestalo tavit sklo. Firma tím reagovala na hrozbu odpojení energií.
24. září – Soud kvůli formálním chybám v návrzích odmítl insolvenční návrhy společností Porcela Plus a BCT a její dceřiné firmy Sklárny Kavalier Sázava.
25. září – Ministerstvo financí oznámilo, že v případě BCT a PP nebude intervenovat, přestože stát vlastní v obou společnostech významné podíly. Stát odmítl převzít podíly v BCT a PP za symbolickou jednu korunu.
29. září – Společnost Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou, další podnik ze skupiny BCT, ukončila výrobu. 30. září – Místopředseda antimonopolního úřadu Kamil Rudolecký prohlásil, že stát by mohl BCT pomoci okamžitě. Finanční podporu by zatím nemusela schvalovat Evropská komise. Ta by se zabývala až následným restrukturalizačním plánem.
1. října – Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) odmítl výzvu odborů, aby stát sklárnám finančně pomohl. Premiér Mirek Topolánek (ODS) oznámil, že stát uvolní několik milionů korun pro regiony, které zasáhne zrušení skláren. Peníze půjdou na dopravní obslužnost a rekvalifikace propuštěných zaměstnanců.
2. října – Městský soud v Praze vyhlásil moratorium na majetek sklářské skupiny BCT a určil insolvenční správce jejím dceřiným firmám, Crystalexu Nový Bor a Sklárnám Kavalier Sázava.
3. října – Společnost Karlovarský porcelán (KP) a jeho dceřiná firma Concordia Lesov oznámily, že budou pokračovat ve výrobě. Vyrábět by měly nejméně do 20. října. Soud určil předběžného správce pro poděbradskou společnost Sklárny Bohemia a zároveň zakázal firmě nakládat s majetkem bez správcova předchozího souhlasu.
9. října – Odborový svaz pracovníků průmyslu skla a porcelánu oznámil, že bude 23. října demonstrovat před úřadem vlády kvůli mzdám zaměstnanců z uzavřených skláren.
10. října – Sklárnám Bohemia ve Světlé nad Sázavou a v Poděbradech se nepodařilo zajistit peníze na výplatu mezd. 14. října – Karlovarský porcelán vyplatil za září pouze 70 procent mzdy. Zbývající část chce postupně dorovnat. Městský soud v Praze vyhlásil úpadek KP a Sklo Bohemia.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).