Menu Zavřít

Zájemci by byli

2. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Vedení aerolinek popírá, že by jednalo o privatizaci firmy

Ruská vláda minulý týden ohlásila zájem o koupi Českých aerolinií (ČSA). Podle ruského vicepremiéra Sergeje Naryškina plánuje účast jak v privatizaci ČSA, tak ruzyňského letiště. Konkrétní firmu Naryškin neuvedl. Ministr financí Miroslav Kalousek sice každého potenciálního zájemce vítá, nicméně jednání zatím popírá. „Pro vládu připravujeme materiál o dalším postupu privatizace,“ reagoval Kalousek. Vláda by se zprávou o prodeji měla zabývat do března příštího roku.
Vedení ČSA se již před dvěma týdny ohradilo proti spekulacím, že o nabídce převzetí jedná s Aeroflotem, Air France-KLM, Korean Air a několika ruskými investory. „Privatizace je výhradně věcí vlastníka společnosti, nikoli managementu. Můj tým již rok a půl pracuje na přípravě aerolinií do stavu, aby bylo co privatizovat,“ uvedl prezident ČSA Radomír Lašák. Pozitivní hospodářské výsledky bude management prezentovat v úterý 6. listopadu (více o plánech ČSA na straně 84).
Náměstek ministra financí Ivan Fuksa uvedl jako jednu z možností prodeje uvedení menšinového balíku akcií na pražskou burzu. Stát v současnosti drží v ČSA prostřednictvím ministerstva financí více než 90 procent akcií; drobné podíly mají Česká pojišťovna a Praha s Bratislavou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).