Menu Zavřít

Zájem o nová auta klesá. Prodejci doufají v obrat

8. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Chuť Čechů kupovat nová osobní a lehká užitková auta srazila hospodářská recese meziročně o více než 12 procent.

Autor: Profit

Zájem firem se propadl dokonce o celou čtvrtinu. Ukazují to údaje o počtu registrovaných vozidel v prvních šesti měsících letošního roku, které v úterý zveřejnil Svaz dovozců automobilů.

„Samotné registrace osobních vozů oproti stejnému období loňského roku vzrostly, a to o 7,9 procenta. Tento nárůst je však způsoben přesunem části lehkých užitkových vozidel z kategorie N1,“ říká tajemník svazu Pavel Tunkl.

Červnová čísla však dávají prodejcům určitou naději. Počtu registrovaných vozidel do 3,5 tuny totiž klesl už „jen“ o 11,5 procenta.

U firemních vozů je situace ještě o něco lepší. Zatímco za celé pololetí poklesl počet jejich registrací meziročně o 25,5 procenta, v červnu to bylo jen o 10,4 procenta méně než vloni.

Možná už na podzim by mohlo zájem o nové vozy zvýšit šrotovné. Podle některých odborníků však bude jeho dlouhodobý efekt zanedbatelný.

„Je to jen znamení pro Evropu, že ve šrotovném nejsme černý pasažér. Automobilovému průmyslu to maximálně může změkčit přistání, ale rozhodně to není jeho spása,“ upozorňuje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Zájem o nákladní auta klesl o 54 %**

Tvrdý dopad krize na firmy však dokazují hluboké propady v registracích nových nákladních vozů a autobusů. „Nákladních automobilů bylo v prvním pololetí registrováno o 54,6 procenta méně než vloni, autobusů pak o 44,9 procenta méně,“ shrnuje Pavel Tunkl ze Svazu dovozců automobilů.

BRAND24

„V průmyslu je to opravdová katastrofa, propadají se prodeje například veškerého nářadí. Nikdo neví dne ani hodiny a rozhodně nebudou obměňovat vozový park, pokud to není nevyhnutelně nutné. Prodej nákladních aut a autobusů ještě zdaleka není na dně, naopak, může být ještě hůř,“ varuje analytik Procházka.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).