Menu Zavřít

Zahraniční tisk: Proti hrozbě IS

10. 9. 2014
Autor: ČTK

Americký prezident Barack Obama v neděli prohlásil, že nastal čas „přejít do útoku“ proti Islámskému státu. Vývojem prochází také ukrajinská krize. Mění se ukrajinské drama v šachovou partii Angely Merkelové a Vladimira Putina, v níž „možné“ kroky protivníka hrají mnohdy důležitější roli než ty reálné?

The Financial Times: Hvězdy a hackeři

Většina hollywoodských hereček pravděpodobně považuje za riziko povolání, že si jejich choulostivé fotografie tu a tam najdou cestu do médií. Ale jen málo úniků způsobilo takový humbuk jako ten poslední, který se týkal Jennifer Lawrencové a několika dalších celebrit. Incident velmi zaměstnal šéfy Applu, kteří museli ujišťovat zákazníky, že přijmou opatření, která zalátají bezpečnostní mezery, jež tento masový hackerský útok umožnily. Zatímco podstata obsahu úniku samozřejmě vyvolala jisté množství oplzlého zájmu na sociálních sítích, únik sám by měl vyvolat hlavně hlubší diskuzi o bezpečnostních slabinách webu. Hackerství se stalo každodenní součástí internetu. Rozsah posledního skandálu je jen dalším důkazem, jak vážnou hrozbou pro soukromí a bezpečnost se stalo. Uživatelé digitálních služeb se musejí naučit dávat větší pozor na to, co na webu dělají. A smířit se s tím, že v cloudu není nikdy nic zcela zabezpečené.

BRAND24

The New York Times: Proti hrozbě IS

Prezident Obama v neděli prohlásil, že nastal čas „přejít do útoku“ proti Islámskému státu. To může znamenat vážné rozšíření role, již Spojené státy v Sýrii a Iráku hrají. Prezident bude muset jasně vysvětlit národu, jak letecké útoky proti syrským pozicím IS zapadají do širší strategie, zda mohou být úspěšné a zda je možné je provádět, aniž by z toho profitoval syrský diktátor Bašár Asad, na nějž IS také útočí. A také jak se Amerika může vyhnout zapletení se do dalšího bezvýchodného válečného marazmu, pokud do tohoto děje výrazněji vstoupí. Ve vzduchu také stále visí otázka potřeby souhlasu kongresmanů s případnou misí. Ten není ani zdaleka zaručen. Stejně jako úspěch Obamových lidí při budování mezinárodní koalice, která by proti islamistům zasáhla společně. Obama mluví o IS jako o vážné hrozbě a prohlásil, že „máme na to si s ní poradit“. Ve své plánované řeči na toto téma bude muset přesvědčit Američany i zahraniční posluchače, že má také efektivní strategii, jak si s ní poradit.

Pravda: U nás na kolotoči

Mění se ukrajinské drama v šachovou partii Angely Merkelové a Vladimira Putina, v níž „možné“ kroky protivníka hrají mnohdy důležitější roli než ty reálné? V pátek ráno jsme ještě slyšeli, že osud dalších sankcí proti Rusku bude záviset na úspěchu jednání o příměří. Ta dopadla úspěšně. Diplomati unie se i tak na přísnějších sankcích dohodli. Jakkoli může být příměří křehké, ještě čtvrtý den po vyhlášení drželo. Kolotoč sankcí se ale už točí. Nechceme Evropskou komisi, která tlačí na další kolo sankcí, vinit z pokrytectví. Sankce EU míří hlavně na Putina a jeho okolí, a dokud bude Putin tvrdit, že na Ukrajině nemá lidi ani techniku, a dokud bude Západ přesvědčen o opaku, prostor pro sankce je otevřený. Velmi záleží na tom, aby příměří na Ukrajině přešlo v mír. To však nepůjde bez politického urovnání konfliktu. Záležet pak bude i na tom, aby se kolotoč sankcí neroztočil natolik, že se nám vymkne z rukou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).