Menu Zavřít

Zahraniční tisk: Maloobchodní mamut Tesco začal kulhat

14. 1. 2015
Autor: Richard Rameš, E15

Ještě před několika lety Angličané nazývali bleskurychlé šíření Tesca "tescoizací" a "tescopolem". Po odchodu Terryho Leahyho ale zařal mamut kulhat, jak píší Financial Times. Deník The New York Times zase v souvislosti s Charlie Hebdo připomíná, že hlavním úkolem evropských lídrů je nyní zdůrazňovat, že extremismus není součástí muslimské víry. Slováci mají ovšem ještě jiný problém, ten demografický, jak píše deník SME.

Financial Times: Další mamut padá k zemi

Dostat do jazyka nové slovo může být v komerčním světě známkou význačnosti. Být „Rolls-Royce“ je lichotka i léta poté, co původní fabrika přestala vyrábět auta. Slova jako xeroxovat či googlovat ukazují význam firem, z jejichž názvů vzešla. Tesco bylo svého času tak silné, že aktivisté varovali před „tescopolem“.

Pokaždé, když maloobchodní gigant někde vztyčil svou vlajku, politici nahlas přemýšleli, jak zabránit „tescoizaci“ Británie poseté „Tesco městy“. Nicméně vstup do slovníků může také značit nadcházející sestup. Od chvíle, kdy firmu v roce 2011 opustil Terry Leahy, začal maloobchodní mamut kulhat.

Důvodů lze uvést libovolné množství. Možná nástupce sira Terryho nedosahoval jeho kvalit. Pravděpodobnějším vysvětlením je binec, který ve firmě zůstal. Včetně megalomanských plánů expanze na domácím trhu i v zahraničí, které byly špatně načasované do doby, kdy Tesco zároveň ztratilo tah na branku. Začalo se vrhat do televizního vysílání, internetového připojení a bankovnictví, místo aby si dělalo starosti s drtivou konkurencí německých diskontů Aldi a Lidl.

The New York Times: Sjednoceni v rozhořčení

Milionový průvod v Paříži přetékal transparenty a symboly a nepřetékal proslovy. Nebylo tam žádné pódium, žádné řečniště, jen všudypřítomné heslo Je souis Charlie. Pro tu chvíli tím bylo řečeno vše. O mnohém se po tragédii bude muset diskutovat.
Ale ve chvíli, kdy hrůza vyvolaná útokem byla ještě čerstvá, bylo správné a důležité, že první odpovědí v Paříži byla masová demonstrace jednoty a rozhořčení.

Asi největším nebezpečím je nyní to, že mnoho dalších Evropanů dojde k závěru, že všichni muslimští imigranti jsou nositeli smrtelné hrozby. Podobné nálady byly na nebezpečné úrovni už před útokem. Hlavním úkolem evropských lídrů je nyní zdůrazňovat, že extremismus není součástí muslimské víry. Pronikavě to vystihl bratr zavražděného francouzského policisty Ahmeda Merabeta: „Můj bratr byl muslim,“ řekl Malek Merabet, „a zabili jej dva teroristé, dva falešní muslimové.“

SME: Horoskop

Až si přátelé z Aliance pro rodinu nebo z KDH přečtou studii prognostiků, možná odpískají své referendum o rodině. Úskalí, která na tradiční rodinu číhají, mají jen máloco, přesněji řečeno nic, společného s homosexualitou. O to více však s demografií.

Jestliže za 15 let má být v polovině Slovenska nejčastější formou domácnosti „single“, příčinou stěží bude „konverze“ většiny populace k osobám stejného pohlaví. Vědci neobjevují žádnou Ameriku. Materiál, který předkládají, je jen prodloužením již dnes známých trendů o dekádu a půl. Problémem studií, které se dívají daleko za horizont, obvykle bývá, že budoucnost se může zvrtnout kvůli okolnostem nebo technologiím, které se dnes předpovídat nedají. Rozdíl mezi horoskopem a dlouhodobou prognózou je jen v profesi autorů – jeden je astrolog, druhý sociolog.


Čtěte také:

BRAND24

Tesco má problém i v Česku: odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Nové číslo Charlie Hebdo míří na stánky. Opět s Mohamedem na obálce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).