Menu Zavřít

Zahraniční tisk: Jen negativní politika

2. 4. 2015
Autor: čtk

Francouzi dali v regionálních volbách hlasy převážně exprezidentovi Sarkozymu. Ve skutečnosti mu nevěří o nic víc než Hollandovi, píše Der Standard. Roztříštěnosti arabského světa si všímá The Daily Telegraph. Podle britského listu vznik arabské armády je v zájmu klidu v regionu. O tom, jak slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák ignoruje právní stát, píše deník SME.

Der Standard: Jen negativní politika

Ve francouzských regionálních volbách jasně zvítězil konzervativní svaz UMP Nicolase Sarkozyho. Tento triumf je ale namístě relativizovat. Francouzi tradičně u těchto dílčích voleb trestají vládní formace. Jen to tentokrát učinili silněji než jindy. UMP před čtyřmi lety také prohrál, když byl zatížen Sarkozyho vládním malusem. Teď se jen kyvadlo vychýlilo na druhou stranu.

Frustrovaní voliči ve skutečnosti nevěří Sarkozymu o nic víc než Hollandovi. Toho prvního před časem vykopli z Elysejského paláce a na svém názoru nemají důvod nic měnit – kromě přání potrestat jeho nástupce. Skutečně negativní volba, tedy hlas pro Národní frontu, se nekonala. Byť v prvním kole sebrala více než 25 procent, kvůli většinovému systému nezískala ani jediný ze 101 departementů. Z pohledu demokracie je na pováženou, že zloba Francouzů nad nabídkou kandidátů setrvale roste. Radost tak mohou mít jen z neúspěchu těch, kterým předtím dopřáli úspěch.

The Daily Telegraph: Svět potřebuje arabskou armádu

T. E. Lawrence ve svých Sedmi pilířích moudrosti napsal, že „prvním problémem arabského hnutí je říci, kdo jsou Arabové“. Jeho prací tehdy bylo pospojovat arabskou armádu, která by dokázala povstat proti Osmanské říši. Dnes se formuje nová arabská armáda, aby čelila novým regionálním hrozbám. Nyní se sjednocuje v boji proti Hútíům, šíitským rebelům, kteří momentálně ničí Jemen. Síla vznikne společnou akcí deseti sunnitských států vedených Saúdskou Arábií a Egyptem.

Arabská identita byla dlouho roztříštěná, jakž takž ji držela pohromadě Arabská liga. Její nynější upevnění je ale spíše důsledkem íránského leštění svalů než starosti o osud Jemenu nebo boj proti Islámskému státu. Hútíové jsou v mnoha arabských městech vnímáni jako prodloužená ruka Íránu, jehož vliv v regionu roste. Írán se nyní ocitl na stejné straně s USA v boji proti IS, což je spolupráce, která Araby může semknout ještě více. Bezprostředním důvodem pro vznik společných sil může být IS a Hútíové v Jemenu, ale skutečným strašákem regionu je Írán.

SME: Kaliňákův zvonec

Případ policistů, kteří přede dvěma lety na dálnici D2 stříleli do auta, v němž seděli čtyři studenti, skončila. Přímo pohádkově, protože všichni zainteresovaní jsou spokojeni. Včetně ministra vnitra Roberta Kaliňáka, jehož úřad neváhal zveřejnit zprávu, že ministr sám z vlastních peněz zaplatil třem studentům po třech tisících eur. Aby byli „nějakým způsobem odškodněni“.

Protože ze zákona nemají na odškodnění právo. Policejní zákrok byl totiž tip ťop, alespoň to tvrdí Generální prokuratura. Přičemž k tomuto závěru dospěla „i z kamerového záznamu zachycujícího zákrok“. Tedy ze záznamu, o němž Kaliňák vždy tvrdil, že neexistuje. Jak se policisté chovali, už zjevně není důležité. Důležité je, alespoň podle způsobu ukončení kauzy, že ministr vnitra je nejen bohatý a krásný, ale také dobrý. A má pohádkový zvonec. Právní stát je na překážku a zbytečný.


Čtěte také:

BRAND24

Sarkozyho koalice porazila v místních volbách Le Penovou

Nálety na Jemen otřásly ropou, zlatem i měnami

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).