Menu Zavřít

Zahraniční tisk: Brrr, exit

25. 2. 2016
Autor: Profimedia.cz

Chválu na adresu premiéra Davida Camerona i londýnského starosty Borise Johnsona lze nalézt v komentářích britského tisku. Ty, které velebí srozumitelný postoj Camerona, neskrývají z možného odchodu země z EU strach. Daily Telegraph naopak šikuje zastánce brexitu za novým lídrem.

The Guardian: Chladný rozum v horké komoře

Volání po zachování ekonomické a politické realističnosti znělo v pondělí Westminsterem. Přesto následoval volný pád libry, Británii se dostalo varování od ratingové agentury Moody’s i od skotských nacionalistů. Většina konzervativců se evropské politice Davida Camerona vysmívá, místo aby ji hájila. Přičtěte záchvat Borise Johnsona a můžeme začít sčítat škody.

Fanaticky antievropská média vylíčila Johnsona jako osvoboditele národa, který zařídí likvidaci Camerona. Zdá se však, že jediné, co Johnson zlikvidoval, je libra, která vůči dolaru spadla na sedmileté minimum. O sněmovně se poslední dobou pojednává spíše s opovržením. V pondělí se však ukázala být přesným barometrem.


Čtěte také: Do arény vstupují velké firmy, nechtějí přijít o snadný přístup na evropský trh


Cameron prezentoval záměr vlády a představil dohodu s Bruselem, přičemž se správně zaměřil na celkový obrázek situace. Žádá, aby jeho kritici řekli, jak bude Británie mimo Evropu vypadat, což je zásadní téma celé debaty. Po tolika letech skepticismu působí úlevně, když se lídr konzervativců snaží najít pozitiva na členství Británie v EU. Nejcennější příspěvky do parlamentní debaty pak přinesli zástupci ostatních stran.

Dlouhodobou pozici labouristů jejich šéf Jeremy Corbyn potvrdil, byť svébytným způsobem. Silně pro Evropu se vyslovili Ed Miliband a Nick Clegg, což připomnělo jejich světlejší stránky. Stejně jednoznačný byl Angus Robertson za skotské nacionalisty, který zmínil případné druhé referendum o odtržení Skotska, pokud by Británie z EU vystoupila. Jaký obrovský kontrast mezi těmito politiky, vnímajícími šíři tématu, a frivolními konzervativci!

The Daily Telegraph: Odchod má zastánce

Rozhodnutí Borise Johnsona brát se za odchod Británie z EU o hodný kus ztížilo úkol Davida Camerona vyhrát červnové referendum. Johnson je jedním ze tří nejznámějších britských politiků a jeho příklon k odchodu jedinečným způsobem elektrifikoval celou kampaň. Přináší zastáncům odchodu mohutnou sílu osobnosti, již by bez něj neměli, ani když uvážíme podporu několika ministrů.

Může to jedině prospět jak veřejné diskuzi, tak demokracii. Cameron to rozhodně nebude mít jednoduché. Johnson byl nejednou nařčen z lavírování, ale ve skutečnosti se potýkal s týmiž rozporuplnými argumenty, jimž bude v příštích měsících čelit mnoho lidí. Ostatně není nic divného na tom být dlouhodobým euroskeptikem nespokojeným s tím, jakým směrem se unie ubírá, a současně podporovat setrvání Británie ve svazku.

I Johnson byl připraven odmítnout odchod, ale za předpokladu, že by dohoda, již přiveze Cameron z Bruselu, byla mnohem dalekosáhlejší. Leč z jeho pohledu je dojednaná úmluva nedostatečná a podkopává samotné základy premiérovy snahy zajistit Británii novou budoucnost v reformované Evropě. Nyní je nejdůležitější, aby zastánci odchodu vyřešili své spory a sjednotili se kolem jasného sdělení a jednoho vůdce, který jej ponese. Boris Johnson se nyní této role ujal. Třiadvacátého června má schůzku se svým osudem.

Financial Times: Konečně řeč

Svět si nebude dlouho pamatovat detaily balíčku opatření, který vyjednal David Cameron s Bruselem. Má sice ambice získat pro Británii nový zvláštní status uvnitř Evropy, ale obecně, jak premiér správně řekl, bude rozhodnutí především odpovědí na otázku, „jakou zemí chceme být“.

Výsledek červnového referenda předurčí budoucnost hned dvou unií. Pokud Angličané zvolí odchod z EU, ze Skotska skoro jistě zazní volání po dalším referendu o odtržení od Spojeného království. Tamní premiérka Nicola Sturgeonová to jasně řekla. A odchod Británie jako jednoho z největších členských států vážně rozhodí i EU, a to zrovna v době, kdy čelí existenční výzvě kvůli migrační krizi. Právě nyní jsou tyto důležité geopolitické úvahy zastíněny hádkami uvnitř Konzervativní strany. Ministr spravedlnosti Gove i londýnský starosta Johnson se přidali k „brexiteerům“.

Naproti tomu bylo povzbudivé vidět Camerona, který konečně zaujal plnohodnotný a jasný postoj proti odchodu z unie. Mluvil přesvědčivě v televizi a kromě správného upozornění na princip „bezpečnosti v nebezpečném světě“ se pustil i do hlavní slabiny zastánců odchodu: nedokážou říci, jak vlastně vypadá dnešní svět. Brexit by byl „krokem do tmy“. Nikoli poprvé v kariéře se Cameronovi daří dohánět, co zanedbal na startu.


Čtěte také:

CONTENT24

Obavy z brexitu poslaly libru na sedmileté minimum

Hrozba brexitu vystrašila investory, libra prudce oslabila

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).