Menu Zavřít

Zahraniční tisk: Apple zklamal skvělými výsledky

23. 7. 2015
Autor: Dweider via Wikimedia Commons (CC-BY-SA-3.0)

Výrazný meziroční růst zisku a tržeb. Více než třetinový růst prodeje základního produktu. Apple je zjevně stále v dobré formě. Pohled na kurz akcií tomu ale neodpovídá. Stačilo, že výsledky nepřekonaly očekávání obvykle bombastickým stylem, prezentovaný výhled na další období je střídmější a údaje o prodeji předpokládaného tahouna růstu – hodinek Apple Watch – byly schovány do množiny „ostatní zboží“. Jak upozorňuje komentář Wall Street Journal, příběh Apple potřebuje občerstvit.

Wall Streeet Journal: Sledovat to důležité

Investorům Applu se občas stane, že pro stromy nevidí les. Považme: Apple uvedl, že meziročně prodal o 35 procent více iPhonů. To stojí za pozornost vzhledem k faktu, že iPhone 6 je již na trhu devět měsíců a má za sebou fázi, v níž se objevily zvěsti o chystaném novém telefonu. Stávající model je pořád obrovský hit – akcie Applu stouply od momentu jeho loňského uvedení do prodeje o 30 procent.

Na druhé straně po dubnovém zahájení prodeje Apple Watch zůstaly akcie relativně krotké. Vstup do nového segmentu, k čemuž se Apple odhodlal po pěti letech, se setkal s vlažnou odezvou. Telefon se na příjmech Applu podílí více než ze 60 procent ve srovnání s nepatrným příspěvkem hodinek. Takže chování investorů, které se řídí podle údajů spojených s telefonem, je racionální. Ne však vždy ve prospěch Applu.

Prodeje smartphonu tentokrát sotva přesáhly odhady analytiků, přičemž v posledních třech čtvrtletí se tak stalo v průměru o 13 procent. Tento fakt spolu s konzervativním odhadem prodeje v aktuálním čtvrtletí stačil k okamžitému hroucení akcií. Vypadá to jako hnidopišství vzhledem k dosavadnímu působení iPhonu na trhu, ale zároveň to znamená zdvižený prst: příběh Applu by měl být pestřejší.

 ilustrační foto

Financial Times: Hledání zdroje růstu

Běžnému pozorovateli by se mohlo zdát, že pokud jedna z největších světových firem hlásí růst výnosů a zisku více než o třetinu, jde o dobrý výsledek. Společnost Apple však Wall Street měří jiným metrem, a jakmile se investoři doslechli, že prodeje vlajkového produktu, tedy telefonů iPhone, byly mírně nižší, než doufali, neváhali během pár hodin odepsat 60 miliard dolarů z hodnoty firmy.

Bedlivějšímu pozorovateli dění v Applu již je tento vzorec povědomý. Apple omráčí investory silnými čísly z minulosti i budoucnosti a akcie rostou. Jakmile výsledky horkotěžko dostojí předpovědím, investoři propadnou panice. Trh se tak nyní zabývá otázkou, zda prodej iPhonů ve druhém pololetí udrží růst prodejů. Stejně tak je ale otázkou, kde by se onen růst měl vzít.

Proto analytici obracejí pozornost k dalším potenciálním motorům růstu: Číně a Apple Watch. Druhý největší trh Applu však před nedávnem postihly fluktuace na akciových burzách, což zpochybnilo kupní sílu tamní střední třídy. Cook se však v Číně přesto cítí silný v kramflecích. Komentáře k hodinkám už byly méně přesvědčivé.

PCMag.com: Ticho kolem hodinek

Kolik za uplynulé čtvrtletí prodalo Cupertino hodinek Apple Watch? To si firma nechala pro sebe, ale zato zvýšila očekávání. Apple v tomto případě prodejní čísla neuvádí, aby konkurenci neumožnil „vhled do produktu, na němž jsme tak tvrdě pracovali“. Ve výsledkové zprávě firma údaje o hodinkách svázala s těmi o Apple TV, Beats Electronics, iPodech a brandovaným příslušenství dodávaným třetími stranami. Tento balík produktů a služeb utržil za čtvrtletí 2,6 miliardy dolarů, v předchozích třech měsících to bylo 1,68 miliardy.

Šéf Tim Cook se snaží přesvědčit, že nárůst je zásluha právě hodinek, protože některé produkty v této kategorii jako iPod či příslušenství jsou na ústupu. Podle Cooka měly hodinky lepší nástup než původní iPhone nebo iPad.

Nezbývá než se spokojit s odhadem analytiků, který se pohybuje kolem čtyř milionů kusů prodaných Apple Watch. Nejcennějším koněm ve stáji zůstává iPhone. Telefonů se sice prodalo o 14 milionů méně než v předchozím čtvrtletí, jelikož se ale množí zvěsti, že v září firma představí nový model, zákazníci možná čekají na podzim. Mírný, ale setrvalý růst prodejů vykazují stanice Mac.


Čtěte také:

BRAND24

Apple Watch prý mají v USA za jediný den téměř milion objednávek

Icahn: Akcie Applu jsou stále výrazně podhodnocené

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).