Menu Zavřít

Zahraniční spekulanti se zbavují českých dluhopisů

31. 5. 2017
Autor: Archiv Euro

Podíl zahraničních investorů, kteří drží české státní dluhopisy, v dubnu poprvé od loňského července klesl. V absolutní částce drželi investoři ke konci dubna dluhopisy za 693 miliard korun, zatímco v březnu to bylo 718 miliard korun. Podíl zahraničních investorů tak klesl na 45,4 procenta z 47,3 procenta v březnu. Na konci loňského roku zahraniční investoři drželi zhruba třetinu dluhopisů a na konci loňského července necelých 26 procent.

„Po konci kurzového závazku se zřejmě někteří zahraniční spekulanti rozhodli zbavit části svých investic v českých dluhopisech. To bylo vidět těsně po konci intervencí, kdy výnosy začaly růst. Během zbytku dubna však české dluhopisy opět zdražovaly a ukončení kurzového závazku tak ustály dobře,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Za růstem podílu v předchozích měsících byla sázka zahraničních investorů na posílení koruny po konci kurzového závazku ČNB a státní dluhopisy byly pro ně jedním z mála nástrojů, kam své peníze umístit. Vysoký zájem zahraničních investorů zároveň snížil výnosy českých dluhopisů, a v mnoha případech dokonce státu zajistil, že si půjčoval za záporný úrok. ČNB ukončila devizové intervence 6. dubna.


Do českých bank přitekl bilion z ciziny. Čtěte více

 Bankovní trezor


Dřímal upozornil na to, že Česko bylo ke konci dubna středoevropskou zemí s nejvyšším podílem zahraničních investorů vlastnících státní dluhopisy. „V Polsku činila váha zahraničních investorů na domácích dluhopisech ke konci března 34,2 procenta. V Maďarsku dosáhl v dubnu podíl zahraničních držitelů 18 procent na celém portfoliu dluhopisů vydaných ve forintech. Na Slovensku, kde situaci výrazně ovlivňuje členství země v eurozóně, drželi nerezidenti v dubnu 42 procent vládních obligací,“ uvedl.

BRAND24

Celkově má stát ke konci dubna vydané dluhopisy za 1,738 bilionu korun, z toho je 213 miliard v zahraničních emisích dluhopisů.

Přečtěte si také:

Rusnok: Zatím není důvod zvyšovat úrokové sazby

Díky, Donalde. Zvolení Trumpa vyneslo ČNB 17 miliard

Byl kurzový závazek brzdou investic do produktivity?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).