Menu Zavřít

Zahraniční obchod skončil letos poprvé ve schodku

6. 9. 2016
Autor: Petr Horký

Bilance zahraničního obchodu skončila v červenci ve schodku 1,5 miliardy korun, o rok dříve byla v přebytku 4,4 miliardy korun. Naposledy byla v deficitu loni v prosinci. Na červencovém výsledku se nepříznivě podepsaly celozávodní dovolené hlavně v automobilovém průmyslu a meziročně nižší počet pracovních dnů. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Vývoz meziročně klesl na 227,4 miliardy korun a dovoz na 228,9 miliardy.

Za zhoršením zahraničního obchodu v červenci stál i podle analytiků propad výroby automobilů v důsledku státních svátků a celozávodních dovolených. Ekonomové se slabším výsledkem počítali, deficit obchodní bilance ale nečekali. V dalších měsících by se export měl podle nich vrátit k růstu.

„Vzhledem k přetrvávající silné poptávce po výstupech automobilového průmyslu lze předpokládat, že červenec byl spíše výkyv, než nový trend,“ uvedla analytička Komerční banka Jana Steckerová. Po návratu zaměstnanců z celozávodních dovolených lze podle ní předpokládat, že se zahraniční obchod vrátí k přebytkům.

Podle Daniely Milučké z Raiffeisenbank jde o první měsíční deficit obchodní bilance od loňského prosince. „Jelikož letošní červenec byl ochuzen o tři pracovní dny oproti loňskému roku a navíc zaměstnanci velkých podniků čerpali celozávodní dovolené, tak se se slabším výsledkem zahraničního obchodu do určité míry počítalo, ale deficit obchodní bilance nikdo nečekal,“ upozornila.

Bilance zahraničního obchodu (v mld. korun)
12/15 1/16 2/16 3/16 4/16 5/16 6/16 7/16
-1,1 22,6 21,6 22 25,7 18,8 22,9 -1,5

Zdroj čtk

Hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek čeká, že se situace v zahraničním obchodě v dalších měsících rychle vrátí do dřívějších kolejí. Zvlášť když poptávka po nových autech je na tuzemském a zejména pak na evropském trhu velmi slušná. „K obnovení růstu exportu podle našeho názoru došlo už v srpnu, kdy výrazně v plusu skončil i celý zahraniční obchod,“ uvedl Dufek.

Větší meziroční propad exportu v korunovém vyjádření než červencových 16 procent byl naposledy v prosinci 2012. Aby další dva měsíce třetího čtvrtletí dohnaly červencový výpadek, musel by podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška export v obou z nich vykazovat dvojciferné přírůstky. „Pravděpodobněji tedy zůstane zakolísání exportu viditelné i v číslech za celý kvartál, což se promítne i do nižšího růstu HDP,“ dodal Sobíšek.

Vývoz tuzemských firem v červenci klesl o 16,5 procenta a dovoz o 14,6 procenta meziročně.

Dále čtěte:

BRAND24

Jednání o volném obchodu s EU podle Američanů postupují

Česká ekonomika vzrostla i díky zahraniční poptávce o 2,6 procenta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).