Menu Zavřít

Zahraniční firmy investují v Česku do logistiky

13. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Česká republika je z hlediska přepravy zboží přirozenou křižovatkou Evropy Několikamilionové zahraniční investice nejsou v hlavním městě Praze ničím neobvyklým. Patří mezi ně i renovace logistického centra Westpoint Distribution Park, známým dříve pod názvem Regata.

Česká republika je z hlediska přepravy zboží přirozenou křižovatkou Evropy

Několikamilionové zahraniční investice nejsou v hlavním městě Praze ničím neobvyklým. Patří mezi ně i renovace logistického centra Westpoint Distribution Park, známým dříve pod názvem Regata.

Více než 53 tisíce metrů čtverečních včetně 3500 metrů čtverečních kancelářských prostor tvoří celkovou plochu, kterou mohou využívat distribuční a jiné firmy v logistickém centru Westpoint Distribution Park. Jedná se o objekt, který nedávno získala britská společnost Europa Fund. Ta doposud investovala celkově více než jednu miliardu EUR do nemovitostí v západní a střední Evropě. Po nedávném vybudování nového logistického centra Tulipán Park Logistics Centre jinými třemi mezinárodními firmami Maersk Logistics, Grontmij Real Estate a Cushman & Wakefield Haeley & Baker (Profit informoval v květnu 2002), se jedná o další významnou zahraniční investici do distribučních a skladových prostor v hlavním městě Praze. Tulipán, mimochodem, patří mezi čtyři největší podobné stavby v České republice.

Přístup ke všem druhům dopravy

Westpoint Distribution Park leží pouhé dva kilometry na jih od pražského letiště Ruzyně a sousedí s nově dokončeným kruhovým obchvatem se spojením na hlavní dálnice na sever, západ a jih od Prahy. Logistické centrum, jehož rekonstrukce bude dokončena koncem roku 2003, je také jedno z mála, které nabízí přístup k železnici. Železniční spojení z parku vede přímo k hlavním celostátním distribučním linkám nákladní dopravy. Další výhodou je i dobrá dostupnost městskou hromadnou dopravou.

Zájem mají zahraniční firmy

Podle generálního ředitele developerské společnosti The Charnwood Company Davida Boucka právě ideální přístup téměř ke všem druhům dopravy přispěl k obrovskému zájmu nových nájemců. The Charnwood Company je partnerem fondu pro řízení majetku Westpointu. Nedávno úspěšně uzavřela smlouvu na pronájem s mezinárodní logistickou společností Tibbet and Britten. Prostřednictvím další firmy Collier´s International byly dojednány nové smlouvy na rekonstruované prostory v distribučním a skladovém centru Westpoint se třemi dalšími nájemci. Patří mezi ně například logistická a distribuční společnost Fritz, která je dceřinou společností plně vlastněnou firmou UPS se sídlem v USA a zaměřením na balíkové služby. Noví nájemci se přidali k již stávajícím mezinárodním nájemníkům, mezi než patří společnosti Bristol Myers Squibb, Danone, Bohler Uddeholm a Pfanner.

Nižší ceny díky „pouhé“ rekonstrukci

David Bouck uvedl, že z hlediska marketingových aktivit má, ve srovnání se zcela novými logistickými centry, Westpoint výhodu. „Můžeme totiž nabízet společnostem možnost pronájmu kvalitních, nově renovovaných skladových prostor za nižší ceny, než které jsou nabízeny v nově postavených budovách ve srovnatelných lokalitách. Jedná se o strategii, která bude i nadále úspěšná,“ prohlásil. Výhodou je podle něj i to, že rekonstrukce logistického centra probíhá v souladu s požadavky zákazníků. Westpoint Distrubution Park patří k logistickým centrům suchých a chladících prostor za vysoce konkurenční ceny, která kombinují skladové prostory s vysokými stropy (světlá výška stropů se pohybuje v rozmezí od 8 do 12 metrů). Součástí centra jsou flexibilní prostory s nakládacími vraty po obou stranách umožňující současnou nakládku a vykládku, nákladové můstky a nákladová vrata otvírající se na plnou výšku.

ČR je křižovatkou Evropy

Česká republika svým vstupem do Evropské unie může i díky podobným stavebním projektům ještě více využít své postavení jako přirozené dopravní křižovatky mezi evropským Západem a Východem. „Logistické služby s přidanou hodnotou a s přístupem k moderní dopravě, doplněné pravidelnou lokální a regionální distribucí, jsou v důležitosti pro všechny společnosti činné v Evropské unii na prvním místě. Na míru šité řešení prostorů pro moderní provoz a skladování ve strategických lokalitách po celé Evropě tomu proto musí odpovídat,“ říká J. W. Samama, ředitel developerské firmy Grontmij Real Estate.

BRAND24

* Česká republika je stále provázanější se světovou logistickou sítí. Mezi řadou firem, jež v této oblasti u nás působí, je i jeden ze světových rejdařských a logistických lídrů P&O Nedlloyd (na snímku jeho zaoceánská dopravní loď ve francouzském přístavu Calais). Staronovým tuzemským překladištěm zboží je logistické centrum Westpoint Distribution Park v Praze (ve výřezu).

FOTA: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).