Menu Zavřít

Zahraniční dluh Česka ve druhém čtvrtletí klesl o 24 miliard korun

20. 9. 2019
Autor: Michael Tomeš

Zahraniční dluh Česka klesl v letošním druhém čtvrtletí o 23,8 miliardy korun na 4,342 bilionu korun ke konci června. Meziročně je ale o 10,6 miliardy korun vyšší. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 79,1 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Tři čtvrtiny zahraničního dluhu připadaly na soukromý sektor. Zbývající část tvořily závazky veřejného sektoru, které zahrnují závazky vládního sektoru i soukromých subjektů garantované vládou a dluhy firem s většinovou účastí státu.

Podíl vládních úřadů na celkovém zahraničním dluhu činil ke konci června 18 procent. Dluh vládního sektoru se ve druhém čtvrtletí podle ČNB zvýšil kvůli nárůstu objemu dluhopisů držených zahraničními investory.


Přibývají signály, že růst české i světové ekonomiky se zadrhává. Čtěte více:

Recese: už je tady zase

 Burza cenných papírů, ilustrační foto


Zadlužení bankovního sektoru kleslo ve druhém čtvrtletí na 41,1 procenta celkové zadluženosti, a to vlivem snížení stavu přijatých krátkodobých zahraničních vkladů.

Závazky ostatních sektorů vůči cizině zaujímaly 40,6 procenta z celkového dluhu. „U ostatních sektorů odrážel nárůst stavu zahraničního zadlužení zvýšené čerpání finančních úvěrů u podniků nespojených s přímou zahraniční investicí,“ uvedla ČNB.

Ve struktuře zahraničního dluhu podle instrumentů jsou nejvíce rozšířené formy dluhového financování vklady a dluhopisy. V souhrnu tvoří 53,2 procenta zahraničního dluhu.

Přečtěte si také:

Recese: pár aut zimu nedělá

Recese: konjunktuře v Německu dochází dech, a nám též

Recese: český automobilový průmysl se připravuje na horší časy

BRAND24

Ekonom a psycholog Urban: Krizi přesně předpovědět nelze, dá se na ní ale vydělat

Obavy z globální recese jsou nejsilnější za deset let. Do roka ji očekává 38 procent investorů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).