Menu Zavřít

Zahradní slavnost zní honosně!

14. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Garden party se pro mnohé z nás stává symbolem létaLetní večer, tichá hudba, vzduch plný vůní, soudek vína, stoly plné lahůdek a zářící lucerničky - to zní jako popis rajských radovánek. Pokud si v létě občas nějakou tu zahradní slavnost dopřejete, budete na ni jistě s láskou vzpomínat i za pochmurných zimních dní.

Garden party se pro mnohé z nás stává symbolem léta

Letní večer, tichá hudba, vzduch plný vůní, soudek vína, stoly plné lahůdek a zářící lucerničky - to zní jako popis rajských radovánek. Pokud si v létě občas nějakou tu zahradní slavnost dopřejete, budete na ni jistě s láskou vzpomínat i za pochmurných zimních dní.

Většina z nás se ráda nechá zvát na rozličné zahradní slavnosti, pořádané přáteli či některou firmou. Občas ovšem přijde řada na nás a pak se může stát, že zatímco naši hosté si rozkošnicky vychutnávají šťavnaté špízy pod hvězdnou oblohou, my hostitelky sedíme zhrouceně v kuchyni a přejeme si jen jediné - aby všichni odešli… To by ovšem byla škoda! Naštěstí existuje řada triků, jak úlohu „zahradního hostitele“ zvládnout a dokonce si i slavnost užít.

Profesionál nezklame

Než začnete plánovat menu na vaši garden party, dobře si rozmyslete, jakého jí chcete vdechnout ducha. Je obrovský rozdíl uspořádat soukromou slavnost pro přátele, nebo reprezentativní party, na kterou pozvete i své obchodní partnery a spolupracovníky. Pokud stojíte o variantu reprezentativní, zapomeňte na nápad připravit vše doma. Ideální možností pro vás jsou služby profesionálního party servisu (či cateringové firmy). Jejich internetové prezentace jsou většinou přitažlivé, přesto bude lepší, když se poptáte na zkušenosti svých známých či spolupracovníků. Není nad osobní doporučení!

Party pro přátele

Pokud se chystáte pozvat jen své přátele, kteří vám případné přesolené steaky odpustí, můžete se do přípravy zahradní slavnosti pustit vlastními silami. Hlavní pravidlo zní: připravit téměř všechno předem. V tom případě vás čeká krok číslo 1 - sestavit jídelníček a také seznam všech radostí, které sice nejsou k snědku ani k pití, ale zato mohou vaší garden party vdechnout styl a půvab. Styl a dekorace vaší party je částečně osobní volbou, ale musí také korespondovat s prostředím, ve kterém se vše odehraje. Zahradě u honosné městské vily sluší noblesní styl, zvolte tedy jednoduchost a tradici. Stoly s lahůdkami by v tomto případě měly pokrývat bílé ubrusy (jistě, nakupte damaškové, ale pokud máte plnou skříň panensky bílých prostěradel, po zastavění mísami plnými lahůdek a vázami bílých květin vás jistě neprozradí). Pečlivě volte i porcelán, měl by být opět velmi jednoduchý. K tomuto stylu se hodí i jemné pastelové barvy - pokud se tedy nechcete striktně držet bílé barvy, růžový či bledě modrý porcelán vykouzlí také dokonalý dojem. Nesmíte samozřejmě sáhnout po porcelánu přezdobeném zlatými proužky a titěrnými kytičkami. Ke stylu vaší party musí ladit i hudba - v tomto případě neváhejte, a i když se necítíte příznivcem vážné hudby, pozvěte skupinku muzikantů právě z této oblasti. Jemná, například barokní hudba do vaší koncepce zapadne mnohem lépe, než cokoliv jiného. Hledejte opět na internetu, většina umělců vystupujících na soukromých akcích má webové stránky dobře dostupné z běžných vyhledavačů. Pokud nechcete pozvat známé hvězdy, nemusíte mít obavy z nekřesťanských honorářů. Většina umělců si uvědomuje, že nejvíc se dnes platí právě za jméno, popularizované bulvárními médii.

Slavnost na venkově

Zahrada u domku ve venkovském stylu vám bude méně svazovat ruce, většinou působí uvolněněji, a tak jako se na ní příliš nevyjímá anglický trávník, neladí s ní ani dokonalá škrobenost. Můžete více popustit uzdu fantazii. Venkovská zahrada snese i divočejší barvy a vzory, ubrusy mohou být například kostičkované (pak ovšem doplňte pouze jednobarevným porcelánem nebo keramikou). Můžete používat i jednorázové nádobí, ovšem ani tady neplatí, že možné je všechno. Bílé kelímky známé z bufetů si rozhodně odpusťte. Venkovská zahrada snese i odvázanější muziku, nikdy však nesmí působit rušivě, tedy nesmí být ani příliš hlasitá. Zalovte ve vodách jazzových, bluesových, folkových či etnických. Romští muzikanti nevyjdou z módy nikdy. Po rockové kapele sáhněte pouze v případě, že účastníci vaší party budou mladí a nespoutaní a nebudou toužit po konverzaci. Zvláštní kapitolkou jsou party pro děti. I tady můžete povolit uzdu fantazii, a to ještě mnohem víc. Děti mají rády všechno barevné a dokonce i plastikové, takže o nádobí se obávat nemusíte. Navíc vám odpadá starost s přípravou jídla předem - vzhledem k tomu, že sama nebudete aktivním účastníkem party, můžete v jejím průběhu klidně chystat v kuchyni sendviče. Přesto nezapomínejte ani na drobné občerstvení pro přivážející maminky a tatínky.

Až se večer zeptá…

…co jste dělala včera a předevčírem, měli byste říct: mám všechno připravené. Na jídelníčku by se měla objevit z velké části jídla, kterým určité „odležení“ prospěje, v den party je pak můžete doplnit jen čerstvými listovými saláty, pečivem a také dortíčky, objednanými ve vaší oblíbené cukrárně. Maso na opékání naložte dva dny předem. Prospěje to vám i masu. Bude křehoučké a dokonale do sebe nasákne chuť koření a bylinek. Také nakládané sýry a uzeniny mohou čekat na svou chvíli několik dní, ba naopak jim to prospěje. Mrazák naplňte nádobami se zmrzlinou. Pár dní před party už by se také měla chladit vína a jiné nápoje, abyste je nesháněla na poslední chvíli. Den předem připravte trvanlivější druhy salátů, oblíbený bývá například zelný s křenem a jablky, i jemu rozležení velmi prospěje. Pokud se chystáte péct, zvolte koláče z lineckého těsta, jsou výborné a rovněž jim nějaká ta „čekací doba“ neuškodí. Při sestavování jídelníčku si představujte, že je den D, sedm hodin večer, a vy vítáte hosty u brány odpočatá, upravená, plná energie a v krásných bílých šatech s krajkovým lemem (letos frčí). Pokud vám tato představa připadá nereálná, zamyslete se znovu nad jídelníčkem - nebo nad tím, zda byste si alespoň na ty dva dny neměla objednat kuchařku. Chcete si přece svou garden party užít, ne?

Tipy na jednoduché občerstvení

* Játrové špízy Na grilovací jehly napichujeme kousky jater (druh podle našeho vkusu), měsíčky cibule, proužky slaniny, měsíčky rajčat a paprik. Potřeme olivovým olejem a opékáme na grilu. Solíme až na závěr.

* Bageta s oreganem Plátky bagety potřeme olivovým olejem, osolíme a posypeme oreganem. Grilujeme do křupava. Klasická řecká lahůdka.

* Celerový salát pro labužníky Nastrouhaný celer pokapeme citronovou šťávou, mírně osolíme, přidáme pokrájená jablka, vlašské ořechy a rozinky propláchnuté horkou vodou. Necháme uležet.

BRAND24

Než začnete plánovat menu na vaši garden party, dobře si rozmyslete, jakého jí chcete vdechnout ducha.

FOTO: ARCHIV 2x

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).