Menu Zavřít

Žádné dárky pro oslavence

28. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Originální způsob, jak přispět potřebným

CONTENT24

Do světa příspěvkových organizací a nejrůznějších nadací dorazil nový trend. Potvrzuje to Karel Muzikář, zakladatel společnosti Comenius, který nedávno přispěl Domovu sv. Karla Boromejského v pražských Řepích částkou téměř 600 tisíc korun. Peníze ovšem nešly z jeho vlastní kapsy. Byli to jeho známí, kteří podpořili Muzikářův nápad a namísto klasických narozeninových dárků k jeho sedmdesátinám zasílali finanční prostředky na účet domova.
Na oslavu Muzikářových narozenin potvrdilo účast přibližně 400 hostů. „Již na pozvánce jsem uvedl, že bych rád, abychom tuto příležitost pojali mírně netradičně a pomohli těm, kteří to potřebují víc než my,“ uvedl oslavenec. Inspirací mu byl bývalý generální ředitel firmy BVV Brněnské veletrhy a výstavy Jiří Škrla. Ten se před dvěma lety rozhodl podpořit akci podobného typu a podařilo se mu vybrat okolo 80 tisíc korun. „Čekali jsme tak 150 tisíc korun, domovu by to velice pomohlo. Čtyřikrát vyšší částka nás ohromně potěšila,“ radoval se Muzikář.
Podle seznamu dárců, jenž má týdeník EURO k dispozici, nejvíce přispěli manželé Zapletalovi částkou 70 tisíc korun. „Naštěstí je ti jen 70. Pět let navíc a stálo by mě to o pět tisíc víc,“ řekl s nadsázkou předseda představenstva a generální ředitel Škody Holding Jiří Zapletal. Druhá nejvyšší částka byla 50 tisíc, kterou daroval Sanjiv Suri, zakladatel a prezident Zátiší Group provozující čtyři restaurace v centru Prahy.

Senioři i odsouzenkyně Domov sv. Karla Boromejského je církevní zařízení, jehož hlavním posláním je péče o staré a nemocné lidi. Ta se skládá ze sociálních a zdravotních pobytů pro seniory a z denního stacionáře. „Jistota péče je heslo, kterým se náš domov řídí. Díky němu mají naši klienti pocit, že jsou v dobrých rukou,“ uvedla sestra Konsoláta, která Domov sv. Karla Boromejského vede. Domov má 90 zaměstnanců a funguje od roku 1996. Sociální a zdravotní pobyty poskytují seniorům útočiště v nepříjemných situacích, do kterých se může dostat každý z nás. Například zotavení po operaci. Většinou jde o krátkodobý pobyt do tří měsíců. V domově se ročně vystřídá okolo 500 lidí na 94 lůžkách. Pacientům je dopřávána komplexní péče včetně rehabilitací. Zdravotní pobyty jsou hrazeny pojišťovnami. Za ležícího pacienta dá pojišťovna zhruba 900 korun na den, náklady se ale pohybují okolo 1100 korun. Sociální pobyty se skládají z platby klienta a dotací ministerstva práce a sociálních věcí, magistrátu a dalších. Opět zbývá doplatek, který musí domov najít jinde. „Zejména na pokrytí těchto nákladů používáme sponzorské dary a peníze z akcí podobného typu,“ vysvětluje sestra Konsoláta.
Denní stacionář slouží většinou důchodcům, kteří již nemohou být doma sami. Rodina chodí do práce, lidé tráví čas v domově, a tak nemusejí být umístěni do nějakého speciálního zařízení. Senioři zde naleznou ošetřovatelskou, lékařskou i duchovní péči, zároveň ale také kulturní vyžití. Pokud se jejich stav zhorší a již se nemohou vrátit domů, v domově jsou jim schopni poskytnout hospicovou péči s komplexním lékařským ošetřením. „Máme zde 25 míst a ročně se u nás vystřídá zhruba 44 lidí,“ uvedla Monika Straková, která zajišťuje fundraising domova.
Další důležitou činností domova je péče o odsouzené ženy. Těch může být v domově až 50. Po zvážení jejich stavu se mohou pohybovat mezi pacienty, pracovat v úklidu, prádelně nebo pomáhat v jídelně. „Některé z nich poprvé vidí závislého a nemocného člověka, setkávají se zde s důvěrou a zodpovědností, čímž mohou získat zcela nový pohled na důležité věci v životě,“ vysvětluje Konsoláta. Tyto klientky mají možnost udělat si rekvalifikační kurz sanitářky pod záštitou ministerstva zdravotnictví.
Vybranou částku 600 tisíc korun domov použije na každodenní provoz, ještě ale není rozhodnuto, na co konkrétně. „Většinou nadacím nevěřím, ale v Domově sv. Karla Boromejského jsou peníze v dobrých rukou. Tady přesně vím, kam jdou. Všichni máme jednou za rok narozeniny a jednou za pět let jsou to kulaté narozeniny. A každý z nás dokáže oželit pár dárků,“ řekl Muzikář, který hodlá za pět let akci tohoto typu zopakovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).