Menu Zavřít

Zadarmo ani doktor neordinuje

3. 10. 2005
Autor: Euro.cz

STÁVKA LÉKAŘŮ Lékaři se rozhodli ve čtvrtek 6. října uzavřít na jeden den ordinace. Tímto protestem chtějí předejít tomu, aby nemuseli své praxe zavřít nastálo. Do stávky tento týden půjdou zřejmě tisíce praktických lékařů. Symbolicky se k protestu připojí i zhruba sedm tisíc českých zubařů a další specialisté s vlastní praxí.

STÁVKA LÉKAŘŮ Lékaři se rozhodli ve čtvrtek 6. října uzavřít na jeden den ordinace. Tímto protestem chtějí předejít tomu, aby nemuseli své praxe zavřít nastálo.

Do stávky tento týden půjdou zřejmě tisíce praktických lékařů. Symbolicky se k protestu připojí i zhruba sedm tisíc českých zubařů a další specialisté s vlastní praxí. Protestovat budou také lékárníci. Podle odhadu lékařů by mohlo stávkovat až třicet tisíc z nich. Podporu této akci přislíbili také krajští hejtmani.

Zpožděné platby zdravotních pojišťoven, zejména VZP, dostávají podnikatele v bílých pláštích do potíží. Situaci mnozí řeší tak, že si na provoz svých ordinací půjčují peníze. Na peníze za své služby čekají dva měsíce, a pokud se nestane něco zásadního, zaplaceno za září dostanou nejspíš až v lednu. Ohroženy bankrotem jsou hlavně ordinace těch lékařů, kteří mají menší počet pacientů. Igor Mazoch z olomoucké pobočky Sdružení praktických lékařů upozornil i na to, že vedle krachů lékařských praxí hrozí i odchody mladších doktorů do zahraničí nebo k farmaceutickým firmám, kde budou mít lepší podmínky. Stejně jsou na tom i lékárníci. Podle Lubomíra Chudoby, prezidenta České lékárnické komory, přesáhlo zadlužení lékáren čtyři miliardy korun. Lékárny nejsou schopny platit včas dodavatelům. Krach hrozí podle něho stovkám lékáren, především ve venkovských oblastech a malých městech.

BRAND24

Na vině je podle lékařů špatný zdravotnický systém, který vede ke stále většímu zadlužování. Pojišťovny jsou v důsledku nekompetentních rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nuceny vydávat na zdravotní péči více, než vyberou na pojistném. Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřího Suttnera téměř 80 procent výdajů pojišťoven ovlivňuje ministerstvo zdravotnictví svými vyhláškami.

Na státní pojištěnce - děti, důchodce a nezaměstnané - dává stát čtyři sta korun měsíčně. Právě staří lidé a děti jsou však nejvíce nemocní a vyčerpají tak mnohem více peněz. Pojišťovny se shodují na tom, že v současné situaci je třeba navýšit platby státu. Hlavní podíl plateb nyní leží na zaměstnancích, kteří na pojistném platí v průměru dvakrát více než podnikatelé čtyřikrát více než stát.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).