Menu Zavřít

ZÁCHRANNÝ VYSAVAČ

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Prodej akcií IPB možná rozdělí radnici na dva tábory.

Prodávat banku stojící před existenčními problémy není jednoduché. Nejen stát, ale i hlavní město Praha dnes stojí před otázkou, kolik je bude stát mašle na balíku, v němž by se rádo zbavilo problému zvaného První městská banka (PMB).

Nezdařený výběr.

Město nyní drží ve své bance 73,43 procenta akcií, Investiční a Poštovní banka (IPB) zbývající minoritní část. Protože PMB se tak jako většina ostatních českých bank dostala do potíží se špatnými úvěry a nyní musí pokrýt ztráty z minulých let, rozhodla se Praha najít jí strategického partnera. Zhruba před rokem vypsala proto banka z pověření zastupitelstva výběrové řízení na kupce šestadvacetiprocentního podílu. Později se radnice rozhodla, že v případě potřeby oželí i majoritu. Výsledky výběrového řízení ji však nijak neuspokojily.

Europa Capital Management (ECM), která vyšla z řízení jako vítěz, se městu nezamlouvá, a tak nezbývá než hledat jiné řešení. Zhruba v květnu první náměstek generálního ředitele IPB a člen jejího představenstva Libor Procházka poprvé neformálně sdělil primátoru Janu Kaslovi, že by tento peněžní ústav byl ochoten s řešením PMB pomoci. V posledních čtyřech týdnech jednal o převzetí majority s náměstkem Paroubkem. O těchto rozhovorech prosákla na veřejnost infor mace, hovořící o závazcích, které by banka od města za svou akvizici požadovala.

IPB chce jistotu.

Paroubek minulé úterý po jednání rady zastupitelstva prohlásil, že písemný návrh toho, co by požadovala, IPB teprve předloží. Také uvedl, že smlouva může vytvořit jen jakýsi rámec, a ne město zavázat třeba k využívání služeb b anky v nějakém konkrétním časovém horizontu. Týdeník EURO má však k dispozici kopii jedné z variant návrhu smlouvy mezi oběma subjekty, která je s těmito slovy v rozporu. Město by se podle této varianty například zavázalo vést mi mo několika vybraných veškeré své účty a účty rozpočtových organizací u PMB a realizovat veškerý svůj platební styk přes tuto banku nejméně do roku 2010. Nadále by se zavázalo vyvinout tlak na veškeré městské části, aby využívaly služeb PM B.

Rovněž by město mělo nejméně po dobu deseti let využívat poradenských služeb městské banky téměř ve všem, v čem je to možné: například financování potřeb města, problematiky vývoje kursu koruny a zajištění proti kursovému riziku, posuzování ef ektivity města, využívání investic financovaných z městského rozpočtu, kapitálových operací, ekonomické efektivnosti provozních dotací a příspěvků, případně darů, koncepčních záměrů a vybraných projektů bytové výstavby, sestavování a řízení rozpočtu a cash-flow, optimalizace struktury financování a také správy bytového fondu, komunální bytové politiky, cenných papírů, významných majetkových účastí a nemovitostí.

Ačkoliv je jasné, že Praha by ke své bance přibalila i dojnici, nemusí jít ze strany IPB o drzý požadavek na odevzdání zlatého telete, nýbrž o logickou snahu koupit skutečně komunální banku. Jinak totiž nemá akvizice žádný smysl. Budoucnost PMB spočívá jedině v poskytování speciálních komunálních služeb, jako například poradenství či poskytování úvěrů pouze na ručení rozpočtem. „IPB nabídla městu účast v revitalizaci PMB v rámci spo lupráce hlavních akcionářů. Tato revitalizace by měla spočívat především v navýšení základního jmění a reorganizaci řízení rizik. Pro další postup bude rozhodující, zda se PMB podaří uzavřít dlouhodobou spolupráci s městem. Ostatně ta byla i účelem, za nímž PMB vznikla, říká tisková mluvčí IPB Barbora Tachecí.

Prodávat banku není levné.

Problém je v tom, že radnici se cena za záchranu banky může zdát příliš vysoká. Za prvé jde o to, že smlouva například nikde nehovoří o podmínkách, za nichž by se služby poskytovaly, například nakolik by se úroko vá sazba pro účty města mohla odchylovat od průměrných úroků či sazeb na trhu. Za druhé, zda bude komunální banka schopná poskytovat skutečně natolik kvalitní poradenství, například v oblasti řízení kursových rizik, aby se město vzdalo volného výběr u poradce a svěřilo se do rukou jen jí.

BRAND24

Některým lidem se nezdá ani to, že se o takto exkluzivních podmínkách bude jednat jen s IPB. „Proti tomuto peněžnímu ústavu vůbec nic nemám. Kdybychom však to, o čem s ním máme jednat, nabídli i dalším investorům, určitě by výbě rové řízení dopadlo jinak, říká například Kasl.

Ať tak či onak, město bude muset jednat pod tlakem času. Minulé úterý odsouhlasila rada zastupitelstva, že Praha odhlasuje na valné hromadě snížení základního jmění PMB o zhruba 570 milionů korun a následné navýšení o 350 milionů. Akcie z tohoto navýšení má podle rady upsat město za prostředky z vlastních zdrojů a poté jednat o prodeji akcií IPB. Podle Paroubk a by bylo ideální, kdyby mu po tomto obchodu zůstalo čtyřiatřicet procent banky a kdyby zároveň drželo prodejní opci od IPB. Podle Kasla potřebuje banka získat alespoň 700 milionů, aby splnila kritéria ČNB. Záměr rady musí ještě schválit zastupitels tvo. To se sejde tento čtvrtek. Týž den večer proběhne valná hromada PMB.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).