Menu Zavřít

Zachráněný Václavák

22. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Energetika

Mimořádně názornou komunikaci ve prospěch výroby elektřiny z větru předvedl předseda České společnosti pro větrnou energii František Šustr. Zprávu o tom, že výroba elektřiny z větru v roce 2007 stoupla na více než 125 000 MWh, což je meziroční nárůst o 150 procent, doplnil příměry:

BRAND24

  • Vyrobená elektřina z větru v roce 2007 pokryla v přepočtu spotřebu 36 tisíc domácností, což zhruba odpovídá velikosti Havířova.
  • V uhelných elektrárnách by se pro tento objem výroby muselo spálit uhlí dovezené nákladním vlakem o délce 40 kilometrů a vzniklý popílek by pokryl Václavské náměstí až do výše půl metru.
  • Díky elektřině z větru se do ovzduší nedostalo 125 000 tun oxidu uhličitého. Pro odstranění tohoto množství CO2 by byl potřeba les o ploše Chráněné krajinné oblasti Český ráj, což je asi 18 000 hektarů.

Na stesky energetiků, že získávání energie z větru je ekonomický oříšek, reagoval František Šustr tvrzením: „Pro v současnosti provozované větrné elektrárny s výkonem 114 MW není potřeba vytvářet zálohy jinými zdroji elektřiny.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).