Menu Zavřít

Zač je perník v Pardubickém kraji?

7. 2. 2005
Autor: Euro.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE Spíše podprůměrné mzdy, ale oproti jiným regionům i o něco nižší nezaměstnanost. To jsou nejdůležitější makroekonomické ukazatele Pardubického kraje.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE Spíše podprůměrné mzdy, ale oproti jiným regionům i o něco nižší nezaměstnanost. To jsou nejdůležitější makroekonomické ukazatele Pardubického kraje. Kraj se nachází ve východní části Čech, s centrem přibližně 120 kilometrů od hlavního města Prahy. Spolu s kraji Královehradeckým a Libereckým tvoří v rámci strategie Česka takzvaný NUTS 2-Severovýchod. OD PRŮMYSLOVÉ EXPANZE K NOVÉMU USPOŘÁDÁNÍ

Průmyslový rozvoj Pardubicka začal v polovině 19. století. Přelomem je připojení Pardubic na dráhu z Prahy do Olomouce v roce 1845 a výstavba silniční sítě. V kraji vyrůstá přes 30 velkých průmyslových podniků a v souvislosti s tím se rozvíjí i bankovnictví. V roce 1850 poprvé vzniká Pardubický kraj, který zahrnuje území od Českého Brodu přes Humpolec až k česko-moravským hranicím.

V rámci správní reformy v roce 1949 se Pardubice stávají podruhé krajským městem. Nový kraj se rozkládá na území Chrudimska a části Čáslavska, včetně Chotěboře. Toto rozčlenění trvá až do roku 1960. Poté se Pardubice, po dlouhou dobu nejlidnatější město východních Čech, stávají okresním městem v rámci Východočeského kraje.

V roce 1990 zanikají krajské národní výbory a začíná debata o novém správním uspořádání země. Pardubický kraj vzniká ústavním zákonem k 1. lednu 2000 a tvoří ho území dřívějších okresů Pardubice, Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí. Kraj má napojení na všechny hlavní komunikace: evropský železniční koridor a letiště, budoucí dálnici a labský přístav.

VYNÁŠÍ FINANČNICTVÍ, NAOPAK NEJMÉNĚ TEXTIL

BRAND24

Počet zaměstnanců se sídlem v Pardubickém kraji (bez subjektů do 20 pracovníků) činil za 1. až 3. čtvrtletí loňského roku 133,6 tisíce fyzických osob, meziročně to bylo o 2,8 procenta méně. Úbytek počtu zaměstnanců se loni projevil ve všech oblastech, nejvíce v okresu Pardubice (o 5,5 procenta) a na Chrudimsku o 2,5 procenta.

Průměrná hrubá měsíční mzda v kraji vzrostla za první tři čtvrtletí loňského roku proti roku předchozímu o 7,5 procenta a činila na fyzickou osobu 15 059 korun, v přepočtu na plně zaměstnané 15 539 korun (nárůst rovněž o 7,5 procenta). Pokud jde o průměrnou mzdu v rámci všech čtrnácti krajů České republiky, pardubický byl loni až na 10. místě. Z okresů se nejlépe umístily Pardubice (na 31. místě). Ve srovnání s celorepublikovou průměrnou mzdou (17 945 korun) pobírali zaměstnanci Pardubického kraje o 2406 korun méně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).