Menu Zavřít

Zabraňte velké zdravotní loupeži

18. 2. 2008
Autor: Euro.cz

(reakce na článek v Profitu č. 6/2008)

Z věcného záměru zdravotních zákonů, které předložil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, vyplývá, že vláda chce postupně privatizovat celé české zdravotnictví. A to jak jednotlivá zdravotnická zařízení, zejména klíčové fakultní nemocnice, tak dokonce i celý systém veřejného zdravotního pojištění. Chce tak učinit za podmínek výhodných pouze pro nabyvatele tohoto obrovského majetku, které jsou zcela nevýhodné nejen pro zaměstnance, ale doslova pro všechny.

Jde o antihumánní návrh totální destrukce dosavadního systému zdravotní péče hrazené z pojištění, které si povinně pro případ nemoci všichni platíme. Navrhované záměry mají učinit ze zdravotnictví soukromý byznys se zdravím za veřejné prostředky.

Peníze vybrané od daňových poplatníků na zdravotní pojištění poplynou do rukou podnikatelských skupin, které mají ovládnout a zprivatizovat zdravotní pojišťovny. Pojišťovny i rozsáhlé řetězce nemocnic mohou být v rukou téhož majitele, jehož zájmem bude vybírat co nejvíce na pojistném, ale vydávat co nejméně za péči.

CONTENT24

Signatáři tohoto prohlášení vážně varují politiky i veřejnost před následky připravované velké zdravotnické loupeže, která bude znamenat zhoršení dostupnosti zdravotní péče, omezení jejího rozsahu a snížení její kvality.

Nikde v Evropě není zdravotnictví pouze privátní. Soukromé zdravotní pojišťovny a soukromé nemocnice tvoří ve vyspělých zemích důležitý a užitečný doplněk, nic víc, nic méně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).