Menu Zavřít

Záblesk na cestě ke zdraví

2. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Nový americký projekt má pomoci budoucnosti našeho zdraví

V mládí si člověk říká, že nějaké to kilo navíc zhubne velice rychle a těch deset cigaret denně mu také neublíží. Přece nebude kouřit věčně. Možná, kdyby nám bylo umožněno vidět své tělo v budoucnosti, náš názor na vlastní zdraví by se radikálně změnil.
Vědci z amerického Institutu pro budoucnost (Institut for the Future) v Palo Altu v Kalifornii se zabývají tematikou, která je zřejmá již z názvu organizace. Jedná se o neziskovou skupinu, která spolupracuje s americkou vládou. Jejím zájmem je pomáhat ostatním firmám při důležitých rozhodnutích ohledně budoucnosti. Odborníci z programu institutu Budoucnost zdraví přišli s novinkou, která by měla pomoci lepšímu životnímu stylu naší civilizace a zároveň zabránit zdravotním komplikacím a nepříjemnostem, které každého z nás mohou potkat v případě, že svému tělu nebudeme pořádně naslouchat.

Zúčastnit se může každý
Nový projekt Budoucnosti zdraví pojmenovaný BodyShock The Future se zaměřuje na blízkou budoucnost od tří do deseti let. Program vyzývá jakékoli zájemce, aby zveřejnili své nápady, jak zabránit blížícímu se kolapsu, který nastane, pokud se nad svým zdravím pořádně nezamyslíme. Zájemci mají možnost do prvního září letošního roku přijít s nápady, které by měly lidem pomoci žít zdravěji. Jedná se o metodu takzvaného crowdsourcingu (viz Co je to crowdsourcing). Nápady mohou zájemci vkládat na webové stránky projektu, kde najdou návod a zároveň i kritéria nezbytná pro zařazení do soutěže. Dle nich je důležité zamyslet se nad tím, jak kreativní je daný nápad, jestli je možné ho zrealizovat do deseti let a jak hluboce a kolik procent obyvatelstva ovlivní. Na internetu jsou průběžně zveřejňovány jednotlivé projekty, u nichž probíhá hlasování, pomocí něhož může kdokoli ovlivnit výsledek. Pět nejlepších posléze získá možnost podílet se na prezentaci v Palo Altu, kde budou demonstrovat své nápady. Prezentace proběhne letos v říjnu a vítěz si odnese tři tisíce dolarů. Návrh může být znázorněn v podobě videa, ilustrace, grafu nebo nějakého uměleckého díla.
Institut vyzývá zájemce jakéhokoli zaměření. Může jít o vědce, který se snaží prodloužit lidský život, zdravotnický personál, jenž má nápad, jak lépe pečovat o seniory, anebo občan, kterému se nelíbí vysoce znečištěné ovzduší v oblasti, kde žije, a tuší, jak tomuto problému čelit. Tuto možnost může využít každý, komu není lhostejné vlastní zdraví. „Zdraví není záležitostí pouhého okamžiku. Jedná se o méně důležité nebo i vážnější následky našeho životního stylu za několik let. BodyShock je určitým zábleskem, který by nám měl pomoci najít cestu zpět ke zdraví,“ řekl Thomas Goetz, výkonný editor amerického časopisu Wired a jeden z poradců zdravotního výboru, který bude vyhodnocovat výsledky s přihlédnutím k hlasování veřejnosti.

Opravdová revoluce?
„BodyShock je fantastický popud pro veřejnost. Globální spolupráce může vytvořit opravdovou revoluci,“ souhlasí s Goetzovým názorem Linda Aveyová, další z poradců pro BodyShock.
Jedním z nápadů, který už je na světě a je k nahlédnutí na webu BodyShocku, se zabývá problémem obezity i tím, jak jí zabránit. Jde o technologii, která nám umožní nahlédnout, jak budeme vypadat za pár let. Systém by bylo možné instalovat do mobilního telefonu či televizoru, kde pak dotyčný na displeji před sebou objeví tvář nebo tělo, které by možná nečekal. Tato technologie by se mohla použít například také v posilovnách, kde by budoucnost cvičence prozradila zrcadla před posilovacími stroji. Některé alarmující studie totiž ukazují, že do roku 2018 bude 40 procent Američanů trpět obezitou. To sice u nás zatím nehrozí, podle průzkumů je se svou tělesnou hmotností v současné době spokojeno 67 procent Čechů, ale co se životního stylu týče, rozhodně nejsme ukázkovou zemí.
Další myšlenkou, s níž přišli Mathias Crawford a Jason Tester, je mobilní telefon, který by mohl měřit kvalitu ovzduší a pomáhal by zejména lidem s dýchacími problémy, jako je například astma. Dovedl by i ukázat, jak dlouhou dobu může daný člověk v postižené oblasti strávit.
Zajímavý je nápad, který počítá s mentalitou mnoha afrických mužů, kteří jako „ochranu“ při pohlavním styku používají amulet se sloním chlupem. Raymond Stockill navrhuje vložit sloní chlup do kroužku kondomu, čímž bude učiněno zadost pověře a zároveň bude žena chráněna.
Mezi jednodušší, ale též potřebná témata, s nimiž se na webu setkáme, patří například způsob, jakým se lidé mohou zdravit. Namísto tradičního objetí či potřesení rukou se lidé pouze ukloní, čímž se zamezí běžnému přenosu bakterií.
Do podzimu se jistě objeví další neotřelé, ale zdaleka ne neproveditelné nápady, které by mohly velkou měrou přispět k obecné péči o fyzické i duševní zdraví. A nemusí jít o pomoc pouze pro obyvatele takzvaných civilizovaných zemí v Americe či Evropě, ale mohou přispět možnými řešeními zdravotních problémů v Africe nebo opuštěnosti seniorů kdekoli na světě.

Zájemci mohou vkládat své návrhy na: http://bodyshockthefuture.org/enter.php

BRAND24

Box:
Co je to crowdsourcing
Metoda takzvaného crowdsourcingu (z angl. crowd = dav) je v posledních letech velice oblíbená. Jedná se o akt nebo úkol, který vykonávají zájemci pro danou společnost skrze otevřenou výzvu, většinou pomocí internetu, kdy zájemci z „davu“ předloží své návrhy. Crowdsourcing se nejčastěji využívá pro tvorbu logotypů, sloganů či kampaní. Zadavatelé tak využívají lidí „zvenčí“ k plnění časově náročných úkolů. Ti pak mohou sledovat realizaci konkrétního projektu. Zároveň firma ušetří, jelikož nemusí platit drahé experty na danou problematiku. Dalším možným využitím této metody je hledání ztracených osob či získávání dopravních informací pomocí mobilních telefonů, které je zatím dostupné pouze v USA.
Crowdsourcing se objevil zhruba před deseti lety a díky stále většímu využívání sociálních sítí se jeho kvalita rapidně zvyšuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).