Menu Zavřít

Za nadlimitní zásoby hrozí pokuty

1. 3. 2004
Autor: Euro.cz

PŘIPRAVTE SE NA PODROBNOU EVIDENCI ZÁSOB ZÁKLADNÍCH ZEMĚDĚLSKÝCH SUROVIN. TO JE VÝZVA MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ ČR (MZE) PRO POTRAVINÁŘSKÉ PODNIKY, KTERÉ S TAKOVÝMI KOMODITAMI PRACUJÍ. ZA NEDODRŽENÍ TÉTO POVINNOSTI SOUVISEJÍCÍ SE VSTUPEM ČR DO EU HROZÍ VÝRAZNÉ SANKCE.

Čeští potravináři mohou mít potíže zejména v případě cukru

Na základě předpisu Evropské komise budou v nových členských zemích na zásoby překračující stanovené limity u 56 položek uvaleny sankční poplatky. Jde například o obiloviny, olejniny, maso, cukr aj. „V šech padesát šest položek musíme sledovat, některé z nich jsme rozporovali, leč bez úspěchu. Protože se náš trh těšil nízké celní ochraně, jde ze strany Unie o obavu, že by u nás vznikaly zásoby tohoto zboží a do Unie pak proudilo zboží ze třetích zemí za velmi výhodné ceny,“ uvádí Dana Večeřová z MZe. Konkrétní požadavky na evidenci by měla EU zaslat do konce února. „Pokud se tak nestane, budeme hned 1. března posílat do Bruselu dopis se žádostí o tyto informace. Není totiž moc času podrobnou evidenci do požadovaných termínů zúřadovat,“ konstatoval Hugo Roldán z MZe. Případné pokuty budou podle něj „odpovídat výši smluvního cla za jednotku produkce“. Do nadlimitních zásob se nepočítají zásoby Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Nelze tedy předpokládat, že by SSHR uvolňovala před vstupem do EU své zásoby na tuzemský trh.

CUKR MÁ ZVLÁŠTNÍ REŽIM

Jednou z komodit, kde kontrola proběhne specificky, je cukr. Evidence se bude totiž týkat i všech výrobků, kde cukerný podíl přesahuje deset procent. „Veškeré podnikatelské subjekty budou povinny nahlásit ve stanoveném termínu a na příslušném formuláři na Státní zemědělskou potravinářskou inspekci (SZPI) zásoby drženého cukru, pokud převyšují stanovený množstevní limit. Za nesplnění informační povinnosti a částečné zatajení nebo zkreslení údajů budou stanoveny citelné finanční sankce. Uvedené zákonné zmocnění rozpracuje připravovaný prováděcí předpis, který blíže stanoví metodiku k určení nadlimitních zásob. Tyto údaje budou předány do Bruselu a na jejich základě pak bude nejpozději do 31. října 2004 oznámena každému novému členskému státu výše nadnormálních zásob s tím, že ve stanovené lhůtě (do 1. května 2005) budou držitelé tyto zásoby povinni z trhu stanoveným způsobem odstranit,“ uvedl k harmonogramu evidence mluvčí MZe Martin Severa. Odstraněním se rozumí export nadlimitních zásob mimo území EU na vlastní náklady nebo jejich zkrmení či využití v odvětví paliv. O likvidaci nadnormálních zásob cukru pak musí podniky poskytnout důkaz nejpozději do 31. července 2005. Poté následují zmíněné sankce.

ZODPOVĚDNÉ JE MINISTERSTVO

Za chod celého systému je zodpovědné MZe se statutem odvolacího orgánu. Za administraci a provádění evidence cukru zodpovídá Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Pro účastníky evidence budou podrobnější vysvětlení, formuláře, termíny a další praktické náležitosti potřebné pro orientaci v cukerním systému dostupné na webových stránkách SZIF www.szif.cz. Dále jsou příslušné předpisy v českém jazyce k dispozici na internetové adrese http://europa.eu.int/eur-lex/cs/dd/reg/ cs_register-036060.html. Informace k zásobám cukru najdete na stránkách ministerstva zemědělství www.mze.cz.

EU CHCE UDRŽET STABILITU TRHU

BRAND24

Evidence nadlimitních zásob má zabránit narušení stability unijního trhu. Cena řady produktů na zásobách v zemích nováčků je totiž nižší, než je cena obdobných komodit v EU. Příliš vysoké zásoby vržené na unijní trh s úmyslem docílit vyšších tržeb (protože v kandidátských zemích je cena nižší) by znamenaly pokles cen v celé Unii. Kromě cukru by neměla mít Česká republika s evidencí a možnými sankcemi větší problémy. „V současné době není u žádné komodity zaznamenán významný výkyv v zásobách, na druhé straně nelze zcela vyloučit, že dojde ke spekulativnímu hromadění zásob těsně před vstupem do Unie,“ konstatuje Večeřová.

Podnikatelé budou povinni nahlásit ve stanoveném termínu a na příslušném formuláři Státní zemědělské potravinářské inspekci zásoby cukru převyšující stanovený množstevní limit. Za nesplnění informační povinnosti a částečné zatajení nebo zkreslení údajů hrozí citelné finanční sankce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).