Menu Zavřít

Za lepší fotbalové zítřky

3. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Z mistrovství světa bude profitovat pořadatelská země, Afrika a hlavně FIFA

Fotbal je nejpopulárnější kolektivní hra na planetě a turnaj, na němž bude 32 týmů bojovat o titul mistra světa, je nejsledovanější sportovní událostí roku. Tím, že světová fotbalová federace FIFA svěřila akci takového významu Jihoafrické republice (JAR), sice značně riskovala, což se jí zřejmě miliardově vrátí, ale zároveň ukázala, že fotbal je opravdu univerzální. Pokud vše pořadatelská země zvládne, otevře cestu k tomu, že na černém kontinentu bude jednou třeba i olympiáda. Dospěla však již Afrika do takového stadia vývoje? A přinese fotbalový šampionát očekávaný profit Jihoafrické republice a jejím obyvatelům, nebo poplynou miliardové zisky pouze bafuňářům z FIFA?
Jak řekl šéf FIFA Joseph Blatter již v roce 2004, kdy jeho organizace vybrala JAR za pořadatele, mistrovství světa bude trvale ovlivňovat celý kontinent, nikoli pouze JAR. „Tleskejme Africe. Vítězem je fotbal, vítězem je Afrika,“ pronesl tehdy pateticky Blatter. Zapomněl jen dodat, že vítězem je FIFA.

Nakopne ekonomiku? Oblastí, v nichž by mohlo od 11. června do 11. července dojít k selhání, je několik. Hrozí výpadky elektrického proudu, bezpečnostní rizika, stávky nespokojených zaměstnanců nebo nevyzpytatelné počasí, protože na jižní polokouli právě začíná zima. Problémem může být i průměrná návštěvnost na stadionech. Ta by výrazně snížila příjmy pořadatelské země, která se kvůli megaakci výrazně zadlužila. „Doufáme, že se staneme cílovou destinací pro turisty, vstupním bodem byznysu do Afriky,“ věří šéf organizačního výboru Danny Jordaan. A dodává: „Půjde o kompletní změnu image.“ JAR se nepochybně zviditelní na mapě světa. Ale za jakou cenu? Jak se zeptal novinář Tim Vickery v Sports Illustrated: Musela skutečně Jihoafrická republika utratit šest miliard dolarů za takovou událost, zatímco většina obyvatel přežívá s méně než 120 dolary na měsíc?
Účetní firma z Chicaga Grand Thorton v květnové zprávě uvedla, že mistrovství světa by mělo zvýšit růst HDP země zhruba o 0,5 procenta. Do JAR by mělo přijet okolo 375 tisíc zahraničních návštěvníků – ještě v roce 2007 se čekalo 485 tisíc – a každý z nich by měl utratit v průměru čtyři tisíce dolarů. Celková injekce do jihoafrického hospodářství dosáhne asi 12,4 miliardy dolarů, z čehož více než 50 procent tvoří vládní investice do infrastruktury.
Dle ekonomů však není jisté, do jaké míry šampionát ekonomiku JAR „nakopne“. Příklad Německa před čtyřmi lety ukazuje, že maloobchodní prodej a příjmy za služby výrazně rostly před a během mistrovství, ale po jeho skončení prudce poklesly. „Vliv ekonomické krize a přetrvávající image země s vysokou kriminalitou budou hlavními negativními faktory,“ varoval ekonom Noelani King Conradie z Kapského Města. „Akce určitě pozitivně ovlivní ekonomiku země. Ale méně, než se původně očekávalo,“ míní Jean-François Mercier ze Citibank.
Investice do nových stadionů, silnic, letišť, hotelů a další infrastruktury vytvořily statisíce krátkodobých pracovních míst. Společnost Grant Thorton uvádí 695 tisíc. V letošním by jich mělo být 280 tisíc. Hospodářství JAR však současně negativně ovlivňuje krize. „Více než milion lidí přišlo od března 2009 o práci. Špatná je politická situace v zemi,“ uvádí Ann Bernsteinová, ředitelka jihoafrického think tanku Centre for Development and Enterprise. Navzdory tomu ekonomika JAR v prvním čtvrtletí narostla o 3,6 procenta HDP.

**Bezpečnost nebude problém**

V JAR je každý den zavražděno 50 lidí. Statisticky tedy na sto tisíc obyvatel připadá přibližně 38 vražd. To je velký rozdíl oproti hodnotě 0,88 v Německu, které světový šampionát hostilo naposledy. Organizátoři turnaje investovali do zvýšení bezpečnosti 136 milionů dolarů. Speciálně kvůli šampionátu bude rozmístěno ve městech, v nichž se budou utkání hrát, navíc 44 tisíc policistů. Obavy o bezpečnost však určitě odradily mnoho zahraničních fanoušků.
Spokojenost s plány na zajištění bezpečnosti přitom vyjádřil již v dubnu šéf mezinárodní policejní organizace Interpol Ronald Noble. Během mistrovství světa bude v zemi rozmístěno nejvíc příslušníků Interpolu ve srovnání s ostatními sportovními svátky. Mluvčí jihoafrického ministerstva policie Zweli Mnisi uvedl, že země má „jasný bezpečnostní plán“. „Kupte si lístky na fotbal, užijte si zápasy a nechte tyto otázky na policii,“ vzkázal Mnisi fanouškům.
Přesto nelze zcela vyloučit, že se JAR stane terčem teroristického činu. „Jsme velmi náchylní k sebevražednému útoku. Máme náznaky, že al-Káida chystá útok proti mistrovství světa,“ uvedl v analýze Africký institut pro mezinárodní vztahy. Na konci května proto vzniklo na vojenské základně v Pretorii Národní operační středisko, jež bude koordinovat všechny státní bezpečnostní organizace a tajné služby s cílem zajistit bezproblémový průběh šampionátu.
Bezpečnost VIP hostů, jednotlivých týmů, jejich doprovodů a fanoušků budou navíc zajišťovat soukromé agentury. Těch je v JAR registrováno 4700 a zaměstnávají na tři sta tisíc bodyguardů.

**Vyhraje FIFA**

Šéf organizačního výboru Jordaan tvrdí, že mistrovství světa ve fotbale je pro JAR „největší reklamou, navíc zcela zdarma“. V širším kontextu možná ano. Jinak se však za všechno platí pěkně „natvrdo“. Televizní a marketingová práva, licence na pohostinství (do jednoho kilometru od stadionu bez licence neprodáte ani lahev vody), ubytování… To všechno má pod patronátem FIFA a zisky poplynou jí. Místní sloupkař Shipho Hilongwe to kritizoval: „Je to akce FIFA. Ta si pronajala zemi od vlády.“
Mnoho Jihoafričanů vystřízlivělo z prvotního nadšení a domnívá se, že jejich země to všechno zaplatí. FIFA dle nich riskuje málo a shrábne vše. Deník The Economist napsal, že FIFA je odpovědná jen za prize money pro účastnické týmy a platí jejich cestovní náklady a přípravu. Abychom jí však nekřivdili – měsíc před šampionátem sáhla do své pokladny a poskytla pořadatelům finanční injekci ve výši sto milionů dolarů na zlepšení podmínek k přípravě jednotlivých týmů v dějišti turnaje. Generální sekretář FIFA Jerome Valcke uvedl, že příspěvek se federaci bez problémů vrátí.
Aby ne, má-li šampionát vynést FIFA nejméně 3,2 miliardy dolarů. Jde o součet příjmů z televizních práv (2,15 miliardy dolarů, což je dle společnosti Sportcal nárůst o 53 procent oproti roku 2006), marketingových práv (1 miliarda), pohostinských služeb (120 milionů) a licencí (80 milionů).
V roce 2005 věřil jeden ze tří Jihoafričanů, že mu šampionát pomůže k lepšímu živobytí. Loni už v to doufala jen jedna pětina a několik dnů před zahájením mistrovství světa má takový názor pouhé procento občanů JAR. Zatímco bookmakeři tipují za vítěze turnaje Brazílii nebo Španělsko, mnoho obyvatel JAR má jasno už teď. Největším vítězem bude – opět – FIFA.

***

BRAND24

BOX:
Komentář
Je čas

Ke nako, zní v místním jazyku sotho slogan mistrovství světa ve fotbale. V překladu to znamená „je čas“. A Jihoafrická republika hrdě hlásí – vše je připraveno, největší sportovní show roku může začít. Je tedy čas na fotbalovou krásu a korektní bitvy na zeleném pažitu. Nastala správná chvíle konečně zúročit šest let příprav a zviditelnit pořadatelskou zemi a celý africký kontinent na mapě světa.
Je však správný čas i na to, vstoupit do stávky za lepší pracovní podmínky. Zaměstnanci v dopravě a energetice – klíčových odvětvích zajišťujících hladký průběh šampionátu – berou za svou práci pakatel a dobře vědí, že teď mají šanci něco s vládou vyjednat. Na ně se mohou nabalit další skupiny nespokojených. Třeba šiky sexuálních pracovnic, kterým vadí všudypřítomná bezpečnostní nařízení ohrožující jejich byznys. Co by si zahraniční návštěvníci počali, kdyby jim lehké děvy odmítly být k dispozici? Raději nedomýšlet.
Státní energetická společnost Eskom má takové obavy z výpadků proudu, že hrozí mnohým uživatelům ve městech, v nichž se bude hrát, odpojením od dodávek elektrické energie. Jen aby garantovala, že světla na stadionech nezhasnou. Milí Jihoafričané, je čas sledovat fotbal v televizi. To jediné je povoleno. Nic jiného v zimním podvečerním šeru a večerní tmě dělat nebudete, protože všechny ostatní přístroje napájené elektřinou budou vypnuty. Pokud nikoli, ohrozíte fotbal!
Je rovněž čas připomenout výrok jihoafrického policejního šéfa, jenž nepřeje úspěch fotbalistům USA. Že by to byl zarytý odpůrce všeho amerického? Ale kdeže! Jen se může stát – pokud se reprezentantům USA bude dařit – že přiletí fandit i prezident Barack Obama, což výrazně zvýší bezpečnostní riziko. A všem přibude určitě práce. Může se dokonce přihodit, že se Obama objeví již na úvodním utkání celého mistrovství světa mezi Jihoafrickou republikou a Mexikem. Je čas vyjevit, jaký chaos to může způsobit.
Při zahajovacím zápase bude v hledišti stadionu vyčleněn prostor pouze pro 120 takzvaných VVIP (velmi, velmi důležité osoby) a šest set VIP. Přitom jen viceprezident USA Joe Biden si zabukoval tři sta míst pro sebe a doprovod, pokud dorazí i Obama. Mimoto jihoafrický prezident Jacob Zuma pozval 21 hlav států, jež se zúčastnily jeho loňské inaugurace. Samozřejmě se suitami rádců, přátel a s ochrankami. Sám Zuma si chce přivést své tři manželky a snoubenku. A aby toho nebylo málo, na posledním summitu Africké unie prohlásil, že to je nejen šampionát jeho země, ale i celé Afriky a že všechny hlavy států kontinentu jsou na zahájení vítané.
Vypadá to tedy, že přijede 50 z 52 hlav afrických států se svými družinami. Mezi jinými i súdánský prezident Umar Bašír, jehož Mezinárodní trestní tribunál viní z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů spáchaných v Dárfúru. Otázka zní: Zatkne ho jihoafrická policie před zápasem, nebo až po něm? Nebo Robert Mugabe. Možná nastane neobvyklá chvíle, kdy v přímém přenosu uvidíme, jak si Obama, Biden a spol. potřásají rukou s nechvalně proslulým zimbabwským diktátorem. Ale je možné, že se na Soccer City v Johannesburgu všichni vměstnají do sedadel bez diplomatických incidentů. Fotbal je přece univerzální fenomén, který všechny spojuje, a na politiku se na chvíli zapomene. „Je čas,“ pronesl 4. prosince při slavnostním losování prostřednictvím videozáznamu i 91letý Nelson Mandela, bývalý prezident JAR a laureát Nobelovy ceny za mír. Žijící legenda, která by se také měla objevit na stadionu. Pokud mu to ovšem zdraví dovolí. „Držíme mu palce, aby si splnil svůj sen. Bude to jeho šampionát,“ prohlásil šéf FIFA Joseph Blatter. Přejme Mandelovi, ať si to užije. Snad zasedací šotek neposadí starého pána mezi diktátory, ale nanejvýš mezi fotbalové bafuňáře.
Ke nako.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).