Menu Zavřít

Za energii platíme od počátku roku více

5. 1. 2004
Autor: Euro.cz

NAVÝŠENÍ CEN ELEKTŘINY NĚKTERÉ EXPERTY PŘEKVAPILO. JE MOŽNÉ, ŽE DISTRIBUČNÍ SPOLEČNOSTI NEVYUŽIJÍ CENOVÉHO MAXIMA, KTERÉ URČIL ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD.

Nejvíce zdražila elektřina na jihu Čech, lidé zde již sepisují petice

Od počátku roku platíme za elektřinu, plyn a někde i teplo více. Elektřina zdražila v průměru o 3,8 procenta, plyn domácnostem podražil pro první čtvrtletí o tři procenta. Energetický regulační úřad (ERU) stanovil cenu elektřiny pro celý rok 2004, u plynu do konce března. Regulace cen se týká pouze tzv. chráněných zákazníků, což jsou domácnosti a drobní firemní odběratelé. Ostatní spotřebitelé na liberalizovaném trhu nakupují proud za smluvní ceny. Všichni podnikatelé budou moci tímto způsobem nakupovat proud od příštího roku. Od dalšího roku čeká volný trh také na domácnosti. Od příštího roku se začne v České republice otevírat trh se zemním plynem.

VÝROBCI DODÁVAJÍ PROUD LEVNĚJI

Zdražení elektřiny a zemního plynu odborníci pro počátek letošního roku nepředpokládali. „Všichni výrobci, včetně elektráren ČEZ, dodáváme silovou elektřinu poslední tři roky stále laciněji,“ řekl generální ředitel Plzeňské teplárenské (PT) Tomáš Drápela, který tak podle svého vyjádření nerozumí zdražení elektrické energie pro domácnosti od ledna 2004. Podle něj cena elektřiny pro občany roste, ale nezávislí výrobci to nejsou schopni ovlivnit. PT dodává elektřinu Západočeské energetice (ZČE), která patří od loňského dubna do skupiny ČEZ. Říjnové zlevnění ceny elektřiny pro domácnosti u pěti distribučních společností ČEZ chápe Drápela jako populistický krok. ZČE sice tehdy snížila cenu občanům v průměru o pět procent, ale po třech měsících ji zase od počátku letošního roku zvýšila o 2,3 procenta. „Nárůst není tak výrazný,“ uvedl pro ČTK mluvčí ZČE Miroslav Kučera. Podle něj je také předčasné hovořit o tom, zda se ceny vůbec zvýší a o kolik. Energetický regulační úřad stanovuje pouze nejvyšší možnou hranici cen pro chráněné zákazníky. Průměrná platba domácnosti je u ZČE 9000 korun ročně. Pokud by ZČE využila maximálního zvýšení, zaplatila by rodina v západních Čechách navíc o více než 200 korun.

NEJVÍCE VZROSTLY CENY NA JIHU ČECH

Ceny za elektřinu a plyn se liší podle distribučních společností. Nejvýrazněji pro letošní rok vzrostly ceny v Jihočeském kraji. Zde zaplatí domácnosti za plyn o 3,7 procenta více a nárůst u elektrické energie dosáhne dokonce 6,6 procenta. V jižních Čechách jsou lidé s cenou elektřiny nespokojeni, protože na území kraje se nachází Temelín. Při jeho stavbě byli obyvatelé z okolních obcí ujišťováni, že po jeho zprovoznění budou mít levnější elektřinu. Za snížení ceny proudu se zde nedávno podepisovala petice. Obyvatele kraje podpořil také hejtman Jan Zahradník. Ten se sešel se zástupci německého koncernu E.ON, který je vlastníkem Jihočeské energetiky. Stížnosti na drahou elektřinu v jižních Čechách se objevily v souvislosti s nedávnými informacemi o možném rozšíření jaderné elektrárny o dva bloky. Podle názoru některých obyvatel Týna nad Vltavou jim blízkost největšího energetického zdroje dosud nepřinesla žádné výhody. „Měli by každopádně splnit sliby, které dali důchodcům, podnikatelům, takhle je to neúnosně drahé,“ řekl ČTK na adresu ČEZ majitel vltavotýnské restaurace Vorař Jan Habich. Odborníci připomínají, že dražší elektřina je v jižních Čechách především vzhledem k charakteru distribuční sítě a nízkému počtu odběratelů proudu.

TEPLÁRNY JSOU PROTI REGULACI

Rovněž domácnostem na severu Moravy od začátku ledna podražila elektřina o 4,4 procenta a plyn o 2,8 procenta. Zvýšila se i cena tepla z teplárny, například v Ostravě se zvýšila u jednoho gigajoulu tepelné energie o 11 Kč na celkových 336 korun. Teplárenské sdružení již dlouhodobě poukazuje na zbytečnost regulace cen tepla. „Nejsme přesvědčeni, že dnes je v oblasti cen tepla vůbec nějaká regulace nutná, jelikož se pohybujeme na trhu, kde působí mnoho konkurenčních subjektů. Pravidla, která stanovuje Energetický regulační úřad, však respektovat musíme,“ vyjádřil se například mluvčí teplárenské společnosti Dalkia, dříve Moravskoslezské teplárny, Milan Wagner. „Minimálně ještě v dalším regulačním období bude regulace cen tepla zachována,“ řekl v této souvislosti Profitu ředitel odboru teplárenství ERÚ Stanislav Večeřa. Úřad vychází ze skutečnosti, že teplárenství je stále určitým lokálním monopolem, takže přestože dochází v tomto oboru k uvolňování regulace, úplné zrušení se nepředpokládá. Od příštího roku dojde v teplárenství ke sjednocení cen pro domácnosti a ostatní odběratele. Sjednocování začalo k 1. 1. 2003, kdy se cenový rozdíl mezi domácnostmi a jinými odběrateli dálkového tepla pohyboval od deseti do 90 korun podle lokality. V letošním roce je tento rozdíl proti roku 2003 již snížen na polovinu. ERÚ také postupně omezuje navýšení cen, o něž žádají teplárny na základě výjimek. V roce 2001 bylo povoleno 35, vloni pouze 12 výjimek. Sjednocování cen pro domácnosti a ostatní odběratele je podle mluvčí Pražské teplárenské Šárky Drobné také jedním z důvodů zdražení tepla v P raze. V hlavním městě dodávky tepelné energie pro domácnosti a podniky v teplárenské soustavě na pravém břehu Vltavy zdražily o dvě procenta na 322 koruny za gigajoul včetně DPH. Průměrná pražská domácnost s bytem 3+1 zaplatí za rok podle Drobné za topení a přípravu teplé užitkové vody o 350 korun více. V oblastech vytápěných z místních zdrojů na levém břehu Vltavy vzrostla průměrná cena pro koncové zákazníky o čtyři procenta na 366 korun.

CONTENT24

Změny cen energií pro domácnosti od 1. ledna 2004 (v procentech)

 Region Plyn  Elektřina
 Praha+2,9  0,0
 Střední Čechy +4,3 +4,9
 Jižní Čechy +3,7 +6,6
 Západní Čechy +3,0 +2,3
 Severní Čechy +3,5 +5,1
 Východní Čechy +2,8 +5,8
 Jižní Morava +2,4 +1,4
 Severní Morava +2,8 +4,4

 Zdroj: archiv

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).