Menu Zavřít

Z VODY VÍTR

25. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Ropa a české ceny

Dohodu OPEC přivítal i člen Bankovní rady ČNB Luděk Niedermayer. Podle jeho slov snížení cen ropy přiblíží realitu inflační prognóze na letošní rok. Měnová politika počítala totiž s mírným poklesem cen během letošního roku. Z 24 dolarů za barel v prvním čtvrtletí bylo prognózováno snížení na devatenáct dolarů za barel na konci roku.

Dosavadní vývoj však vypadal podstatně jinak a ceny rostly na mnohaletá maxima. Tento vliv byl v podmínkách české ekonomiky ještě zvýrazněn masivním posilováním dolaru vůči euru, což se podepsalo na vývoji kursu koruny, která je vůči americké měně tak nízko, jak ještě nikdy nebyla. Podle Niedermayera by pokračování v tomto trendu donutilo ČNB změnit svou prognózu čisté inflace na konec letošního roku. Nyní však věří, že odhad ve výši 2,5 až 4,1 procenta je reálný.

Podrobnější analýzu vlivu cen ropy na spotřebitelské a produkční ceny však ČNB odmítla z neznámých a nepochopitelných důvodů zveřejnit, ačkoli by to hráčům na trhu pomohlo lépe předvídat chování centrální banky a budoucí vývoj úrokových sazeb. Analytici komerčních institucí byli sdílnější. Například Jan Filáček z Investiční a Poštovní banky je přesvědčen, že rozhodující díl z cenového přírůstku v posledních měsících má na svědomí právě dražší ropa.

Ve svém propočtu vychází z modelového příkladu stoprocentního meziročního růstu ceny ropy a z toho, že růst výstupních cen České rafinérské zhruba odpovídá růstu ceny ropy. Česká rafinérská je dominantní českou rafinerií a je spolu s ostatními rafineriemi zahrnuta v indexu cen průmyslových výrobců (PPI) pod OKEČ DF – průmysl koksování a rafinerského zpracování ropy. Vývoj v minulém roce ukázal, že růst výstupních cen České rafinérské na dvojnásobek vede k růstu výstupních cen průmyslu koksování a rafinerského zpracování ropy na dvojnásobek. Vzhledem k tomu, že váha této skupiny v indexu PPI je přibližně 3,8 procenta, přímý vliv stoprocentního růstu cen ropy na meziroční růst PPI je 40 x 0,038 = 1,5 %.

Zdvojnásobení výstupních cen České rafinérské nevede díky existenci spotřebních daní ke stejnému růstu maloobchodních cen pohonných hmot, ale pouze k zhruba 27procentnímu růstu. Podíl výdajů na pohonné hmoty na celkových výdajích domácností je podle spotřebitelského koše z roku 1993 4,1 procenta, a tudíž přímý vliv stoprocentního růstu cen ropy na meziroční růst indexu spotřebitelských cen (CPI) je 27 x 0,041 = 1,1 %.

Jenže existují i nepřímé vlivy zdražování pohonných hmot způsobené tím, že si i výrobci ostatního zboží a poskytovatelé služeb dražší benzin a naftu promítnou do nákladů a následně do cen. Kvantifikace nepřímého vlivu je složitější.

Filáčkův propočet vztažený opět k stoprocentnímu meziročnímu růstu vede k odhadu, že z tohoto titulu naroste PPI o 0,3 procenta. Tento sekundární růst PPI spolu s růstem nákladů prodejců (především nákladů na dopravu) má za následek další růst CPI. Pro zjednodušení předpokládejme, že veškerý růst PPI se promítne do růstu spotřebitelských cen a že růst nákladů prodejců je naopak zanedbatelný. Nepřímý vliv růstu ceny ropy na meziroční růst CPI je tedy stejný jako v případě PPI a je roven 0,3 %.

Jenže v uplynulém roce jsme zažili mnohem více než dvojnásobné zdražení ropy. V únoru 2000 byla průměrná cena ropy vyšší o přibližně 170 procent oproti stejnému období minulého roku. Celkový vliv růstu ceny ropy na růst únorového PPI podle uvedeného propočtu tedy byl 3,1 procenta. Nebýt růstu cen ropy, PPI by v únoru meziročně vzrostl o pouhých 1,4 procenta.

BRAND24

Stejným způsobem došel Filáček ke zjištění, že 170procentní meziroční růst ceny ropy vedl v únoru k meziročnímu růstu CPI o 2,4 procenta. Nebýt tedy růstu cen ropy, spotřebitelské ceny by v únoru meziročně rostly o pouhých 1,3 procenta.

Tato čísla nemusí být zcela přesná a mohou se rozcházet s jinými názory. Například analytici ČSOB také očistili údaje o spotřebitelských cenách a vychází jim o něco menší vliv ropy na celkovou úroveň spotřebitelských cen. Podle nich spotřebitelské ceny bez započtení vlivu pohonných hmot vzrostly dvojnásobně více, tedy o 2,7 procenta. Jisté je jedno. Zatímco ještě před rokem byly ceny ropy vodou hasící inflaci, nyní jsou větrem, který ji rozdmýchává. Přestože dopady na kapsu motoristů jsou a budou citelné, na celkové hladině se ani v případě, že se očekávaný pokles nedostaví, příliš dramaticky neprojeví.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).