Menu Zavřít

Z Polska kvalitu

8. 11. 2007
Autor: Euro.cz

General Motors

CONTENT24

Koncern General Motors (GM) spustil výrobu Chevroletu v Polsku. Ve Varšavě se vyrábí sedan Aveo, který doplní v létě 2008 tří a pětidveřové hatchbacky. V příštím roce produkce vzroste na přibližně 60 tisíc vozů a v roce 2009 na více než 100 tisíc aut ročně. „S meziročním nárůstem prodejů o 32 procent je Chevrolet nejrychleji sílící masovou značkou v Evropě,“ říká mluvčí českého importéra Martin Hejral.
Varšavský závod, v němž GM odstartoval výrobu chevroletů, vlastní a řídí ukrajinský partner General Motors - UkrAvto. Tato společnost již nyní vyrábí a prodává chevrolety na Ukrajině, kde značce patří více než osm procent trhu. GM vlastní v Polsku závod Opel, který dle Hejrala patří v rámci koncernu k továrnám s nejlepším hodnocením kvality. „Kladné zkušenosti s produkcí gliwického závodu Opelu nás ujišťují, že i ve Varšavě se budou vyrábět automobily na světové úrovni,“ tvrdí Hejral.
GM patří mezi největší světové výrobce, neboť koncern zaměstnává asi 280 tisíc pracovníků v pětatřiceti zemích. Vlastní značky Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saab, Saturn i Vauxhall. V současnosti prochází restrukturalizací. Firma vykázala ve třetím čtvrtletí rekordní ztrátu 39 miliard dolarů (kolosálních 715 miliard korun) kvůli jednorázovým účetním nákladům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).