Menu Zavřít

Z hutí na obrazovku

21. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Změníme programovou strukturu TV 24.cz, tvrdí ocelářský magnát

Spolumajitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek (41) rozšiřuje oblast svého podnikání. Poté, co před nedávnem začal budovat síť zdravotnických zařízení na severní Moravě (EURO 49/2004), vstoupil razantně i na český mediální trh. „Společnost Espanta, v níž ovládám majoritní balík akcií, koupila podíl čtyřiatřicet procent firmy Region Media, která vlastní licenci na vysílání TV stanice 24.cz,“ sdělil Chrenek. Týdeník EURO má informace, že součástí transakce je také opce na další akcie společnosti Region Media.

EURO: Za kolik jste koupil podíl v Region Media? CHRENEK: Bez komentáře.

EURO: Jaká je návratnost investice? CHRENEK: Investici považujeme za neziskovou. Transakce nebyla řádově nákladná, myslíme si, že peníze jsou dobře investované. Přemýšlíme nikoliv o rychlé návratnosti, ale spíše dlouhodobé.

EURO: Jste spoluvlastníkem Třineckých železáren, nebojíte se možné kritiky, že televize bude ve prospěch oceláren ovlivňovat politické dění? CHRENEK: Mohu vás ujistit, že televize bude třikrát senzitivně přistupovat k tématům hutnictví a raději řekneme třikrát méně než jedno slovo navíc, které by ve vztahu k ocelářství mohlo působit nevyváženě. Myslím si, že v oblasti médií působíme již nějakou dobu a máme pro tyhle věci cit. V žádném případě to není televize o reklamě Třineckých železáren. Je a působí absolutně mimo akcionářské struktury firmy.

EURO: Ale přece jen koupit televizi v době, kdy se rozjela privatizace Vítkovice Steel, které se chtějí zúčastnit i Třinecké železárny…. CHRENEK: Mohu garantovat, že do momentu vyhlášení výsledků soutěže o Vítkovice Steel neuvidí diváci o téhle kauze na TV 24. cz ani jeden šot.

EURO: Co vás vedlo k rozhodnutí koupit televizi? CHRENEK: Tato možnost mě zaujala mě především proto, že jde o televizi neziskovou, která monitoruje politické a ekonomické dění v České republice. V podnikatelském záměru nepočítáme s tím, že projekt bude konkurovat velkým zpravodajským televizím, nebude to žádné české CNN. Naší zájmovou strukturou jsou státní orgány, to znamená Prezidentská kancelář, Parlament, Senát, vláda a samozřejmě regiony. Po finalizování transakce, což se váže k určitým termínům vzájemných smluv, je cílem zásadním způsobem změnit programovou strukturu současného vysílání.

EURO: Můžete být konkrétnější? CHRENEK: Dáme větší prostor živým vstupům, především diskusím zákonodárců a zástupcům ekonomické sféry, souběžně počítáme s politickými diskusemi jednotlivých parlamentních stran a zaměříme se na programová prohlášení a akce ministerstev. S tím, že naší hlavní myšlenkou je poskytnout divákům televize v přímém přenosu nebo ze záznamu vše podstatné, co se děje v politické kuchyni České republiky. V žádném případě nechceme podcenit regiony a myslíme si, že tahle část bude minimálně tak důležitá jako republiková. V regionech je nutno přímo oslovovat občany s lokálními programy, především v oblasti zaměstnanosti, sociální politiky, zdravotnictví, ve všech těch citlivých věcech, které se týkají denního života. Považujeme za nutné do programové skladby zakomponovat i zahraniční přenosy, předpokládám, že půjde o jednání amerického Kongresu, dolní sněmovny parlamentu Velké Británie a německého Bundestagu. Přenosy budou velmi krátké, s vazbou na body jednání, které se nějakým způsobem budou dotýkat České republiky. Myslím si, že to bude dobrá příležitost ukázat odborné i laické veřejnosti, jak světová parlamentní politika s dlouholetou tradicí vypadá.

CONTENT24

EURO: Jak chcete televizi financovat? CHRENEK: Prostřednictvím neziskové organizace, které zaplatí zájemci, především sněmovna, ministerstva a regiony. Ty potřebují prezentovat své programy, své záměry, a tudíž si objednají v televizi zpracování pořadů. Vzhledem k tomu, že jde o veřejné zdroje, bude televize naprosto transparentní. Předpokládáme, že v našich orgánech bude působit zástupce státní správy.

EURO: Takže kdo si nezaplatí, se na obrazovku nedostane? CHRENEK: Ano, je to o zakázce, když mám o něco zájem, tak si produkt koupím. A v případě, že mě to nezajímá, jej nemám. Musím zdůraznit, že televize bude apolitická, to znamená zpravodajská a monitorující bez vnitřních politických názorů nebo závěrů. Pro nás je důležité, že TV 24.cz se přenáší dvěma způsoby, prostřednictvím kabelové televize UPC a přes satelit s celoplošným evropským pokrytím. Počítáme s tím, že i v jiných členských zemích Evropské unie bude zájem sledovat politické dění v Česku. Na druhé straně již dnes probíhají diskuse s oficiálními zástupci Evropské unie o přenosech programů s unijní tématikou přímo se dotýkající České republiky, to znamená rozvojové programy, pobídkové fondy, otázka euroústavy, prostě všechna aktuální témata Evropské unie. Česká republika je součástí unie a měla by existovat i zpětná vazba.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).