Menu Zavřít

Wichterle dodá převodovky největším větrníkům v Číně

2. 7. 2010
Autor: profit

Wikov MGI Martina Wichterleho získal kontrakt na dodávku převodovek pro větrné elektrárny do Číny za více než 360 milionů korun. Převodovky budou pohánět největší větrníky světa.

Martin Wichterle

Autor: Jakub Hněvkovský

CONTENT24

Převodovky z hronovského podniku Wikovu budou instalovány ve větrných elektrárnách o výkonu pět megawattů, které budou stát v moři. „Jde v současnosti o největší vyvíjené stroje. Nutnost použít velký rotor přes 140 metrů je dána nižší průměrnou rychlostí větru v moři podél čínského východního pobřeží,“ uvedl generální ředitel skupiny Wikov Industry Antonín Růžička.

Wikov nyní převodovky vyvíjí a odzkouší je během 12 měsíců. Celkové investice do výzkumu a vývoje nových produktů budou letos činit asi 50 milionů korun. Wikov MGI vyrábí převodovky také pro vodní elektrárny, převodová zařízení pro stavební stroje, lodě a kolejová vozidla nebo těžařský průmysl. Loni firma měla tržby 950 milionů korun a její zisk dosáhl 238 milionů korun. K současným nejvýznamnějším zákazníkům firmy patří GE, Alstom, Siemens, Continental a Scana Volda.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).