Menu Zavřít

WIC připravuje investiční arbitráž proti České republice

2. 2. 2011
Autor: profit

Společnost The Washington Investment Company (WIC) potvrzuje, že doručila Ministerstvu financí dvě oznámení o existenci sporu, která jsou povinnou součástí procesu, směřujícího k mezinárodní arbitráži podle mezinárodních dohod o ochraně a podpoře investic.

Foto: archív Profit

WIC se důrazně ohrazuje proti některým nepravdivým a zavádějícím tvrzením, která se v poslední době objevila v médiích. Oprávněnost svých nároku vůči České republice je připravena doložit a prokázat ve zmíněném mezinárodním arbitrážním řízení. Některé dokumenty, jejichž samotná existence či obsah jsou představiteli českého státu v médiích zpochybňovány, jsou již součástí notifikace o existenci sporu, kterou Ministerstvo financí již obdrželo.

Stejně tak je WIC připravena poskytnout řadu informací a dokumentů médiím a české veřejnosti. Některé klíčové dokumenty prokazující oprávněnost svých nároků zveřejní v blízké době i na svých webových stránkách. WIC oznámila zahájení sporu s ČR ve dvou samostatných případech týkajících se ochrany jejích investic na území České republiky.

První spor vznikl již v roce 2007 v souvislosti s protiprávním postupem státního podniku Lesy ČR, který po změně svého vedení nestandardně a protiprávním způsobem ukončil nasmlouvané zakázky na dodávky informačních technologií a služeb s firmami Aventic International a.s. a A-Services&Networks, s.r.o., patřících v té době WIC, aniž by řádně vypověděl platné smlouvy a neuhradil smluvně zakotvené, objednané, řádně odvedené a doložené práce.

Následně byla v průběhu roku 2008 proti obchodní skupině A-Group i jejímu zahraničnímu vlastníku a jeho obchodním partnerům vyvolána negativní mediální kampaň, ve které představitelé státního podniku Lesy ČR a Ministerstva zemědělství nepravdivě informovali veřejnost nejprve o neexistenci smluv na dodávky informačních technologií státnímu podniku LČR a posléze o údajném nestandardním finančním narovnání. Na základě těchto nepravdivých prohlášení a poškozující mediální kampaně český i mezinárodní bankovní sektor odstoupil od financování investičních projektů A-Group (WIC), stejně tak s A-Group ukončila spolupráci i řada již smluvně zavázaných významných zahraničních partnerů.

Obě firmy jsou nyní v nucené likvidaci. WIC si v této kauze nárokuje až 12 miliard korun jako odškodné za zmařené investice, ušlý zisk a prokazatelné poškození dobrého jména jak bývalé skupiny A-Group, tak samotného investora.

BRAND24

Druhý, menší spor souvisí s postupem státních orgánů na úseku daňové správy vůči několika firmám skupiny WIC group a Sei group (dceřinná skupina WIC).

WIC je americká mezinárodní investiční společnost, která spravuje švýcarský privátní kapitál. Působí v USA, ve střední a východní Evropě a na Dálném východě. V ČR připravovala například projekt průmyslové a logistické zóny v Libenicích u Kolína nebo rozsáhlý investiční portál, který má za cíl přivádět investory z USA a Číny do ČR a EU a následně jim poskytovat komplexní servis spojený s jejich působením na českém a evropském trhu. Dalším projektem WIC v ČR je vývoj unikátní suché technologie výstavby rodinných domků v extrémních podmínkách. V ČR již stojí několik testovacích staveb. Stavět by se měly i v Rusku, Mongolsku nebo Číně, ale také v zemích EU.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).