Menu Zavřít

WeWork propustí po celém světě 2400 zaměstnanců. Chce stabilizovat podnikání

21. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork propustí po celém světě zhruba 2400 zaměstnanců. Propouštění je součástí snahy snížit náklady a stabilizovat podnikání, uvedla firma. Ta měla na konci června 12 500 zaměstnanců.

Společnost se v řádu týdnů stala z miláčka Wall Street vyděděncem. Ještě v lednu se její hodnota odhadovala na 47 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), v září pak firma plánovala primární nabídku akcií. Teď má finanční problémy a bojuje o přežití. Firma dodala, že všichni zaměstnanci dostanou odstupné a další výhody, a také pomoc při změně zaměstnaní.

Společnost zrušila plánovanou nabídku akcií 30. září, protože investoři se obávali rostoucích ztrát, nelíbil se jim ani podnikatelský model a řízení firmy. Spoluzakladatel Adam Neumann týden předtím rezignoval na funkci ředitele.

Dlouho očekávané propouštění je zatím největším krokem japonské technologické firmy Softbank, která poskytla WeWork životně důležitých 9,5 miliardy dolarů a brzy by měla vlastnit 80 procent akcií. Softbank chce zajistit, že se WeWork soustředí na své hlavní činnosti a ziskovost.


O situaci WeWork čtěte více: WeWork aneb MyMakáme je miliardový tunel

 WeWork, ilustrační foto


Společnost WeWork založil v roce 2010 Adam Neumann se svou ženou a investičním bankéřem Joelem Schreiberem. Z jedné sdílené kanceláře v New Yorku firma expandovala na 500 míst po celém světě. V Praze má WeWork kanceláře v paláci DRN na Národní třídě.

Postupem času se aktivity WeWork rozšířily do dalších oblastí, včetně zřízení škol a provozování bytových domů. Firma rychle expandovala, avšak bez jasné cesty k ziskovosti, uvedla agentura Reuters.

V prvním pololetí tohoto roku společnost vykázala ztrátu 900 milionů dolarů, výnosy ale zdvojnásobila na 1,54 miliardy USD.

Dále čtěte:

Investorům nabídl jen modlitbu. Šéf WeWork srazil hodnotu firmy na pětinu

BRAND24

Nejen Uber. Saúdové dali miliardy do firem, jejichž služeb Západ denně využívá

WeWork se pokouší o reorganizaci. Prodá vedlejší aktivity a bude propouštět

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).