Menu Zavřít

Wall Street: Peníze nikdy nespí

15. 10. 2010
Autor: profit

Je jen hrstka snímků, jejichž pokračování diváky nadchlo stejně jako první díl, popřípadě zaujalo o špetku víc a udrželo si opravdu dobrou úroveň. Pokračování Wall Street určitě prospěla třiadvacetiletá propast, a to nejen kvůli finanční krizi, která je i součástí zápletky, ale i kvůli hereckému obsazení. Nová éra talentovaných herců se prolíná se zrajícími klasiky svého oboru, kteří spolu soupeří, a nebo spolupracují v ringu jménem Wall Street. A to je zatraceně dobře.

I tentokrát jen nahlédnete do zákulisní mašinérie finanční burzy, a protože peníze nikdy nespí, dočkáte se klasických zvratů plynoucích z naivity vkladatelů, bankéřů i bookmakerů. Přes 133 minut dlouhý film si udělá dost prostoru na to, aby diváka přivedl na vrchol burzovní, ale i životní naivity, uchlácholil ho, a nakonec nechal spadnout zpátky do finanční propasti. Udělá to stylově, ani se nestihnete nadechnout a vzpamatovat.

Bývalý finanční velikán Gordon Gekko (Michael Douglas) se chce vrátit na pomyslný vrchol popularity. Doby, kdy měl šanci vládnout Wall Street, už jsou dávno pryč. Když byl ve vězení, vzniklo teprve oficiálně „tunelování“. V porovnání se současností je tak jenom malou rybou. Mr. Gekko ale tehdy obchodoval hlavně s informacemi a s těmi se dá uspět i v dnešní době. Malá ryba se proto po 23 letech vrací do finančních vod. Sice je Gekko autorem poměrně úspěšných knih a měl dost času na přemýšlení o vlastní strategii, chybí mu však potřebný kapitál. Navíc je mezi ním a jeho dcerou Winnie (Carey Mulligan) po tolika letech odloučení a kvůli rodinné tragédii poměrně velká propast. Jistým spojujícím článkem k dceři se stává její snoubenec Jacob (Shia LaBeouf).

BRAND24

Michael Douglas si bezpochyby užíval svou roli záporné postavy, která je poměrně vtipná a tváří se, jako by byla venku ze hry o velké peníze, jenže geniálně vidí do karet ostatním hrdinům příběhu a nebojí se hrát s falešnými esy v rukávu. Nakolik obehraje vás, vlastní rodinu nebo naivního snoubence své dcery, se přesvědčte sami. Velkým plusem pro fanoušky původního snímku Wall Street z roku 1987 je fakt, že se ve filmovém pokračování setkáte hned s několika původními postavami. Ať už je to realitní makléřka, která v pokračování sotva otočí klíčem v zámku dveří, ale stále dokáže jedovatě remcat, přes původního hrdinu v podání Charlie Sheena, který může za počátek Gekkova velkého pádu. Na škodu filmu je snad jen délka, kratšími střihy by děj dostal lepší spád a chvílemi by nezasvěcené do burzovního světa nenudil přehnanou dávkou informací. Za celý film se jen jednou dostanete z New Yorku, a to v případě návštěvy Bernu, metropole Švýcarska, ale nechám jen na vás, zda odhalíte město, které má Bern představovat.

Celkové hodnocení: 80 %

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).