Menu Zavřít

Wagner přímo od zdroje? Česká média sladce spí

15. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Přímého přenosu ze špičkového wagnerovského festivalu se domácí posluchači nedočkají

Německý festival Bayreuther Festspiele uvádějící díla Richarda Wagnera patří k nejvýznamnějším evropským událostem v oblasti vážné hudby. Češi si však na poslech přenosů monumentálních oper z bavorského městečka Bayreuth v posledních letech musejí v podstatě nechat zajít chuť. Žádná česká rozhlasová a ani televizní stanice nenabízí přímé přenosy z této špičkové hudební akce. Jediné představení z Bayreuther Festspiele, které si mohli letos domácí fanoušci klasiky vychutnat, byla opera Tristan a Isolda z 26. července, již vysílala stanice Český rozhlas 3 – Vltava 2. srpna ze záznamu. „Pro přímý přenos jsme se nerozhodli zejména proto, že obsahoval dvě téměř hodinové přestávky a vysílání operního večera by zásadně zasáhlo do vysílacích časů jiných žánrů. Toto vysílání z bayreuthského festivalu bylo poprvé realizováno takto aktuálně, v minulých letech se přímé přenosy a záznamy z Bayreuthu nedávaly vůbec. Zatím byla dramaturgická strategie na prázdninové období taková, že se využívalo převážně studiových nahrávek klasického českého repertoáru, pro které během roku není prostor,“ sdělila týdeníku EURO Dagmar Henžlíková z redakce vážné hudby stanice Vltava. Informaci Henžlíkové doplnila Marcela Hájková z tiskového odboru Vltavy: „Bayreuther Festspiele se ve vysílání Českého rozhlasu 3 – Vltava každoročně věnujeme v rámci kulturní publicistiky, kde přinášíme recenze vybraných představení. Předloni to byl Tristan a Isolda, loni Mistři pěvci norimberští a letos Parsifal.“ Zamítavě na dotaz ohledně přenosů z Bayreuthu reagovala i Česká televize. „Přenosy z Bayreuthu jsme nevysílali v minulých letech a neplánujeme to ani letos. Soustředíme se spíše na události z domácí vážné hudby, jako je Pražské jaro,“ potvrdil týdeníku EURO tiskový odbor České televize.

BRAND24

PRO ČLENY ZDARMA

Přitom by právě veřejnoprávní Český rozhlas nebo Českou televizi zajištění přenosových práv z festivalu nestálo navíc ani korunu. Veškeré přenosy z festivalu zajišťuje Bayerischer Rundfunk (Bavorský rozhlas). „Přenosy pak zdarma poskytujeme organizaci European Broadcasting Union (EBU), jejíž řádní členové je mohou zdarma převzít,“ potvrdila Uwe von Räckenová z Bayerischer Rundfunk. A právě členy EBU za Českou republiku jsou obě zmíněná tuzemská veřejnoprávní média.
V případě wagnerovského festivalu nejde jen o německou záležitost, což potvrzuje i skutečnost, že například operu Soumrak bohů uváděnou 2. srpna dával kromě německých médií například i řecký, španělský a maďarský rozhlas v přímém přenosu a řada dalších stanic jej přinesla ze záznamu. Zájem evropského publika je zřejmý – opera Mistři pěvci norimberští sponzorovaná firmou Siemens 27. července přilákala přímo do Bayreuthu přes patnáct tisíc diváků. Přitom v případě tohoto představení připravili pořadatelé zajímavou inovaci, kdy si fanoušci vážné hudby mohli též vychutnat operu přímo ze svého domova. Stačilo si zakoupit on-line lístky, zapnout vysokorychlostní internet a užít si operu v přímém přenosu nebo až do 4. srpna ze záznamu. Kdo by však měl zájem poslechnout si více oper, tak si zřejmě bude muset naladit některou zahraniční stanici – kromě německé Bayern 4 Klassik lze zkusit třeba právě maďarskou stanici Magyar Rádió, která přenosy z wagnerovského festivalu dává pravidelně. Další možností je zajet si do Bayreuthu přímo – z Prahy je to jen asi 270 kilometrů a 3,5 hodiny cesty převážně po dálnici. Lístky jsou ale pro normálního smrtelníka prakticky nesehnatelné. Festival trvá až do čtvrtka 28. srpna, kdy bude ukončen operou Parsifal.
Uvedení alespoň záznamu opery Tristan a Isolda stanicí Vltava může naznačovat, že by se do budoucna mohli čeští wagnerovští fanoušci dočkat lepšího pokrytí festivalu. „Objeví-li se výrazná posluchačská poptávka po vysílání oper z Bayreuther Festspiele, není důvod tuto skutečnost v příštím roce alespoň částečně nezohlednit, pokud budou prostřednictvím EBU přímé přenosy opět nabídnuty,“ potvrdila týdeníku EURO Dagmar Henžlíková.

BOX
Operní tradice Bayreuthské slavnosti založil osobně Richard Wagner v roce 1872. V operním domě na Zeleném vršku nad Bayreuthem se uvádějí výhradně jen jeho díla, jimž vévodí monumentální operní cyklus Prsten Nibelungův. Na největší přehlídku Wagnerových oper v podání světových pěveckých špiček se od konce července do konce srpna sjíždějí fanoušci z celého světa. Počet žádostí o lístky každoročně převyšuje kapacitu festivalu devíti až desetinásobně a čekací lhůta je podle organizátorů sedm až devět let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).