Menu Zavřít

Vzpoura proti zálohám

30. 7. 2007
Autor: Euro.cz

(reakce na hlavní téma Profitu č. 30/2007, kde podnikatelé a zástupci obcí kriticky reagovali na záměr ministerstva životního prostředí zavést vratné zálohy na PET lahve) Příkopy, příroda i ulice bez odházených lahví; konec s jejich spalováním v kamnech; razantní zvýšení recyklace; úspora surovin a podpora obalů šetrnějších k prostředí - takto před několika týdny ministerstvo životního prostředí zdůvodnilo záměr rozšířit stávající zálohový systém také na jednocestné nápojové obaly.

(reakce na hlavní téma Profitu č. 30/2007, kde podnikatelé a zástupci obcí kriticky reagovali na záměr ministerstva životního prostředí zavést vratné zálohy na PET lahve)

Příkopy, příroda i ulice bez odházených lahví; konec s jejich spalováním v kamnech; razantní zvýšení recyklace; úspora surovin a podpora obalů šetrnějších k prostředí - takto před několika týdny ministerstvo životního prostředí zdůvodnilo záměr rozšířit stávající zálohový systém také na jednocestné nápojové obaly. Vlado Volek, ředitel obalové asociace SYBA, v Profitu č. 30/2007 v článku nazvaném „Musely by se vyrobit miliony přepravek“ s těmito důvody nepolemizuje. Přichází s vlastními „argumenty ministerstva životního prostředí“ pro zavedení záloh a hned si je sám také vyvrací.

Zálohový systém ale především nastavuje férovější pravidla pro firmy nápojového průmyslu. Prozatím se totiž o všechny své obaly starají pouze ty pivovary, moštárny či sodovkárny, které pracují s opakovaně použitelnými lahvemi. Po zavedení povinnosti zálohovat všechny nápojové lahve a plechovky si firmy samy vyberou, zda budou používat obaly jednorázové, nebo opakovaně použitelné. Zkušenosti ze světa ukazují, že většina z nich volí první možnost. Přinejmenším v krátkodobém horizontu to očekáváme také v České republice. Vlado Volek naopak předpovídá, že firmy působící v Česku se masově rozhodnou pro opakovaně používané lahve a rovnou vypočítává, jak to bude drahé. Vzápětí ale tvrdí, že k ničemu takovému nedojde, což prý bude neúspěch údajného předpokladu ministerstva. Argument, že z odpadu se nové PET lahve nevyrobí, ale ministerstvo životního prostředí - navzdory tvrzení Vlado Volka - nikdy nepoužilo.

Bližší komentář si zaslouží problematika nákladů obcí. Vlado Volek má pravdu, že po zavedení zálohového systému zůstane zároveň zachován stávající systém dobrovolného sběru papíru, skla či plastů. Přesunem PET lahví ze žlutých kontejnerů jinam obce skutečně přijdou o příjem z jejich recyklace. Zákon o obalech ovšem zaručuje, že tento výpadek příjmů jim bude automaticky kompenzován (prostřednictvím autorizované společnosti Ekokom) zvýšením příspěvků obalového průmyslu za ostatní plasty, které budou dále do žlutých kontejnerů sbírány. Zálohový systém dokáže dostat k recyklaci až 95 procent všech nápojových lahví a plechovek, díky tomu výrazně ubude odpadů v popelnicích i v přírodě. Obce ušetří za odvoz odpadů i za úklid.

Oba systémy se doplňují i v jiných zemích. Obce proto ve světě patří k největším zastáncům zálohového systému. Vedle finančního zisku je k tomu vede také starost o prostředí, ve kterém lidé žijí. Polovina plastových lahví a prakticky všechny nápojové plechovky se dnes povalují všude kolem nás. Dosavadní způsob třídění s tím nedokáže nic udělat, nepovedlo se to ani nejdražšímu a nejrozsáhlejšímu systému barevných kontejnerů v Německu. Zálohový systém nás tohoto problému může zbavit a ještě získat cennou surovinu. Funguje-li úspěšně ve Skandinávii, Dánsku, Německu, Estonsku, USA, Kanadě či Austrálii, není důvod, proč by tomu stejně nemělo být u nás.

Daniel Vondrouš vedoucí poradců ministra životního prostředí

Ministra Bursíka zrovna moc nemusím, ale s jeho názorem souhlasím. Nevím, co se české „odborné veřejnosti“ nelíbí! Situace s vratnými PET lahvemi je běžná například i v Německu a funguje!

Vyřešil by se problém s odpadem, lidé by lahve vraceli a naučili by se být (alespoň trochu) ekologičtí. Nevidím ani jeden důvod proti zavedení vracení PET lahví do obchodu. PET lahve jsou lehké, člověk se s tím nikam netahá jako třeba s lahvemi.

čtenářka Katka

Jsem rád, že jste se v minulém čísle Profitu podívali na ekologická témata - vratné PET lahve a ekologickou daňovou reformu. Podnikám v oblasti cestovního ruchu (hlavním byznysem je provoz penzionu) a mezi můj největší kapitál patří čistá příroda, čistý vzduch, prostě zdravé životní prostředí obecně. Ano, těžím hlavně z toho, že už tyto hodnoty lidé nenajdou v Praze a na řadě jiných míst republiky, a „musí“ tak alespoň na pár dnů jezdit k nám, do relativně ještě čistého kraje.

Vždycky vypěním, když ministr Martin Říman a předseda svazu průmyslníků Jaroslav Míl říkají, jak „podnikatelům“ v České republice uškodí emisní povolenky a podobně. Oba pánové zjevně těží z toho, že drobní podnikatelé jsou méně jednotní a jsou slyšet daleko méně než zástupci velkých průmyslových podniků. Rád bych jim vzkázal, ať za mne nemluví! Myslím, že čím přísnější pravidla pro energeticky náročné firmy, tím lépe.

Ekologický a zodpovědný přístup k podnikání i celému životu je moderní, a je dobře, že už to poznává plno radnic a místo zástavby kraje měst průmyslovými zónami obrací svou pozornost k brownfields. Mysleme taky trochu na budoucnost, alespoň na naše děti a vnoučata. Také ty jistě ocení, když jim v republice zbude aspoň kousek čisté přírody a při „výletě za město“ nebudou muset ujít desítky minut kolem nevzhledných továrních hal a nákupních center, ale budou mít louky, lesy a rybníky hned za domy.

BRAND24

Pavel Král

Zajímají nás vaše názory! Jak se vám líbí současná podoba Profitu? Jaký je váš názor na konkrétní témata, o kterých píšeme? Co vám komplikuje vaše podnikání a co vás naopak potěšilo? Pište nám na e-mail profit@profit.cz nebo reagujte přímo pod konkrétním článkem na www.profit.cz!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).