Menu Zavřít

Vzory známe už patnáct let

24. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Na fungování obchodního rejstříku si podnikatelé stěžují už hezkou řádku let. Přitom pro vzory není třeba chodit daleko. Stačilo by opsat některý ze systémů v zemích Evropské unie.Někde rejstřík přímo vede a zápisy do něj provádí hospodářská, nebo obchodní komora, jinde funguje systém soukromých registrátorů, a v dalších zemích je to záležitost soudů či správního úřadu.

Na fungování obchodního rejstříku si podnikatelé stěžují už hezkou řádku let. Přitom pro vzory není třeba chodit daleko. Stačilo by opsat některý ze systémů v zemích Evropské unie.

Někde rejstřík přímo vede a zápisy do něj provádí hospodářská, nebo obchodní komora, jinde funguje systém soukromých registrátorů, a v dalších zemích je to záležitost soudů či správního úřadu. V drtivé většině mají jedno společné: určují lhůty pro vyřízení. Obvyklá doba se pohybuje okolo několika dnů, maximálně jednoho měsíce.

FRANCIE

Registrace firem je ve Francii povinná. Podává se u Národního obchodního rejstříku a zároveň u podatelen obchodních soudů. Firma se registruje u místního rejstříku při obchodní a průmyslové komoře, místní rejstřík zašle jeden registrační formulář Národnímu rejstříku (proto také musejí podnikatelé předkládat základní dokumenty ve dvojím originálu). Podatelny obchodních soudů jsou soukromé subjekty.

NIZOZEMÍ

V Nizozemí vede obchodní rejstřík Průmyslová a obchodní komora. Podle představitele Obchodní komory Amsterdam Martina van Eijl trvá nová registrace samostatného podnikatele pět až deset minut. Zápis nové společnosti s ručením omezeným či akciové společnosti je delší, trvá v průměru třicet minut, kdy komora mimo jiné provádí takové úkony, jako je identifikace správní rady či kontrola stanov. Na místě také notář provede kontrolu dalších údajů, jako je například název, jméno a správnost vyplnění formulářů.

BRAND24

IRSKO Založit si firmu je v Irské republice relativně rychlý a levný úkon. Potřebné je k tomu předložit dva základní dokumenty: společenskou smlouvu a stanovy. Úřad pro registraci firem poté vydá Certifikát o založení firmy. Posláním úřadu je zakládání nových firem a registrace obchodních jmen v Irské republice. Založení nové firmy v Irsku trvá zhruba deset dnů. OBCHODNÍ REJSTŘÍKY V EVROPĚ Stát Kdo vede Lhůta obvyklá doba Belgie Soudy greffe není není podstatné* Dánsko Správní úřad 2-4 týdny 12 dnů Finsko Patentový úřad není 6-7 týdnů Francie Registrátor 1 den 1 den Nizozemsko Průmyslová obchodní komora J 1 den Irsko Správní úřad - 10 dnů Itálie Soudy greffe 15 dnů 1-3 týdny Německo Soudy greffe není 1-4 týdny Portugalsko Conservador 15 dnů - Rakousko Soudy-greffe není 1-3 týdny Řecko Soudy - greffe - Španělsko Registrátor 15dnů 1 týden Švédsko Patentový úřad není 1-4 týdny V. Británie Správní úřad za určitých podmínek 1 den * společnost vzniká již dnem podání potřebných listin k rejstříku obchodního soudu pomlčka (-) značí, že údaje nejsou k dispozici nebo prověřené

Zdroj: Komise cenných papírů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).